Bojkotirat će se nastava

Još jedna sramota vlasti u BiH i ugrožavanje obrazovanja

Bojkot nastave - ukinuta autobusna linija, direktor svojim autom prevozi učenike do škole
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 09. 2021. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog ukidanja autobusne linije učenici od petog do devetog razreda Osnovne škole “Porodice ef. Ramić” od narednog tjedna neće ići na nastavu.

Odlučeno je to na zboru građana mjesne zajednice (MZ) Gora. Isti problem imaju i osnovci u drugim dijelovima ove općine.

Ugroženo obrazovanje

''S ovim problemom upoznali smo nadležne u Općini. Međutim, adekvatne reakcije nema, osim šturog objašnjenja da su o tome obavijestili nadležno ministarstvo u Vladi KS'', kaže Almir Alić, predstavnik roditelja, a prenosi Dnevni Avaz.

Prema njegovim riječima, školski autobus koji je prometovao na relaciji od Gore do Vogošće bio je redovan prethodnih 12 godina. No, prije početka ove školske godine ta linija je ukinuta.

''Nadali smo se da će profunkcionirati kada počne nastava. No, to se nije desilo. Ukidanjem ove linije, osim ovih petnaest učenika viših razreda, ugroženo je i četvero djece područne škole na Gori koja moraju pješačiti više od dva kilometra. Ugrozili su njihovo obrazovanje'', ističe Alić.

Bez rezultata

Interesantno je i to da od početka školske godine Šemso Pačariz, direktor Osnovne škole „Porodice ef. Ramić“ u Semizovcu, svojim autom prevozi djecu do škole.

Međutim, to ne može biti trajno rješenje.

''Usmeni odgovori na naše upite da će prijevoz biti riješen ne daju rezultate. Zbog toga smo odlučili da do daljnjeg, dok se ovaj problem ne riješi, naša djeca ne idu u školu'', kategoričan je Alić.

Kopirati
Drag cursor here to close