Urušavanje obrazovanja - urušavanje države

Bh. obrazovni sustav u kaosu zbog nekompetentnih kadrova

Obrazovni sustav i znanost osnovni instrumenti društvenog razvoja
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 02. 2021. u 16:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić tvrdi da su obrazovni sustav i znanost osnovni instrumenti društvenog razvoja u svim razvijenim zemljama svijeta.

To je kazao na redovnoj sesiji Kruga 99 koja je danas održana u online formatu o temi "Znanost i obrazovanje u 21. stoljeću - BiH i zakoni".

Govoreći o obrazovnom sustavu u Bosni i Hercegovini i regiji, Lavić smatra da u tom segmentu dominira 'nered' te da nekompetentni i nedorasli kadrovi preuzimaju upravljanje obrazovnim sustavima.

Lavić je istakao nužnost stvaranja zakonskog okvira obrazovnog sustava na nivou BiH te je poručio da cijelo društvo mora steći svijest o značaju obrazovanja i znanstvenih istraživanja.

Kao polaznu točku reforme obrazovanja, Lavić je izdvojio precizno definiranje pojma znanosti te da tu definiciju mogu dati samo znanstvenici.

''U neodgovornim društvima, stvorena je predstava da su znanost i obrazovanje potrošni materijal i da u njih ne vrijedi ulagati te da društvu ne trebaju obrazovanje i znanost. Protiv toga se moramo boriti'', poručio je Lavić.

Psiholog Bojan Šošić izrazio je potrebu za očuvanjem autonomije univerziteta u BiH.

''To su sustavi koji sami sebe dovede u red, jer prvoklasan profesor će učiniti sve da iza sebe ostavi prvoklasne nasljednike'', poručio je Šošić.

U takvim sustavima, naglasio je, nije potrebno vanjsko uplitanje pod različitim izgovorima.

''Reguliranje sustava visokog obrazovanja kroz utjecaj vanjskih sistema, nerijetko na 'mala vrata' uvode poluge kontrole. Autonomija je najveća vrijednost koja mora biti očuvana'', naglasio je.

Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Hazim Bašić izrazio je potrebu hitnog formiranja ministarstva za znanost na razini države, a predsjednik Asocijacije Krug 99 Adil Kulenović upozorava da jedan od najvažnijih instrumenata urušavanja države predstavlja urušavanje obrazovnog sistema.

Kopirati
Drag cursor here to close