Mediji

Puca stup demokracije

Cilj je ove inicijative osigurati bolje funkcioniranje medijskog tržišta EU-a poboljšanjem pravne sigurnosti i uklanjanjem prepreka unutarnjem tržištu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 01. 2022. u 13:44 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula javno savjetovanje o europskom zakonu o slobodi medija koji namjerava objaviti najesen i kojim želi osigurati neovisnost i pluralizam medija.

“Mediji su stup demokracije, a taj stup danas puca, uz pokušaje vlada i privatnih skupina da izvrše pritisak na medije. Zbog toga će Komisija predložiti zajednička pravila i zaštitne mjere za zaštitu neovisnosti i pluralizma medija”, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost, Vera Jourova.

Javno savjetovanje je otvoreno do ožujka nakon čega će Komisija pripremiti sažeto izvješće s primljenim komentarima u kojem će objasniti na koji su način oni uzeti u obzir.

Cilj je ove inicijative osigurati bolje funkcioniranje medijskog tržišta EU-a poboljšanjem pravne sigurnosti i uklanjanjem prepreka unutarnjem tržištu.

“Moramo se pobrinuti da europski mediji ostanu neovisni, inovativni i održivi te da djeluju bez ikakvog neopravdanog uplitanja u njihove aktivnosti, bilo privatne ili javne”, rekao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Kroz javno savjetovanje Komisija namjerava prikupiti mišljenja o najvažnijim pitanjima koja utječu na funkcioniranje unutarnjeg medijskog tržišta, uključujući različite vrste upletanja u medije, kao i ekonomske trendove.

Javno savjetovanje pokriva tri glavna područja koja su relevantna za medijska tržišta. Prvo se odnosi na transparentnost i neovisnost, u što spadaju pregled transakcija na medijskom tržištu, transparentnost vlasništva nad medijima. Drugo područje su uvjeti potrebni za zdravo funkcioniranje medija, što uključuje izloženost javnosti, pluralitet stajališta, medijske inovacije na tržištu EU-a. Treće područje odnosi se na pravednu raspodjelu državnih resursa, u što spadaju neovisnost javnih medija, transparentnost i pravedna distribucija državnog oglašavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close