Noviteti

Predstavljeno osam novih članova Kodeksa za tiskane i online medije BiH

Predsjednik Ekspertske grupe Enes Osmančević kazao je da su bitno intervenirali u svih 15 članova Kodeksa, dopunili ga prečistili i ubacili nove odredbe u gotovo svim tim članovima.
Gospodarstvo / Posao | 18. 12. 2021. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za tisak i online medije u BiH prezentiralo je u subotu izmjene i dopune Kodeksa za tiskane i online medije BiH.

Na izmjenama i dopunama Kodeksa radili su članovi Ekspertske grupe prof. dr. Enes Osmančević (predsjednik), prof. dr. Lejla Turčilo, urednik Berislav Jurič, novinarka Suzana Mijatović i odvjetnik Dražen Zubak.

Novi članovi 

Predsjednik Ekspertske grupe Enes Osmančević kazao je da su bitno intervenirali u svih 15 članova Kodeksa, dopunili ga prečistili i ubacili nove odredbe u gotovo svim tim članovima, prenosi Radio Sarajevo

Foto: RadioSarajevo / Vijeće za tisak 

Dodali su osam novih članova koji se prvenstveno odnose na korištenje informacijskih tehnologija želeći ukazati na profesionalno, dobronamjerno, civilizirano i humano korištenje tehnologije. Tretirali su i problem dezinformacija za koji kaže da je sve učestaliji u medijima generalno s ciljem širenja panike i zbunjenosti; potom nespojivost novinarske profesije s nekim drugim djelatnostima naročito u oblasti političke sfere i prigovor savjesti koji se odnosi na to da novinar ima pravo odbiti neki od zadataka ako se to 'kosi' s njegovim uvjerenjima.

"Regulirali smo i pokušali ukazati na značaj regulacije u vezi s primanjem poklona i darova odnosno privilegijama odnosno nedopustivo ponašanje novinara u tom smislu. To utječe negativno na profesionalno izvještavanje", kazao je Osmančević.

Ukazali su, kaže i na potrebu etičkog pribavljanja informacija, a fokusirali su se i na reklamiranje i sponzoriranje posebno na to da treba vidno odvojiti reklamne od informativnih sadržaja odnosno ukazati jasno na izvor sponzoriranja.

Identificiranje medija

"Uvrstili smo i član u vezi s transparentnošću medija odnosno potrebom da se mediji identificiraju tako da objave imena glavnih urednika i brojeve telefona. Ranija istraživanja pokazala su da je u BiH mapirano 615 portala od toga ih 270 nije imalo impresum odnosno nisu imali potpuni impresum", kazao je.

Članica Ekspertske grupe Lejla Turčilo kaže da Kodeks koliko služi građanima, kao potencijalni okvir za potencijalno upućivanje prigovora i žalbi komisiji Vijeća za tisak, toliko da prije svega služi kao orijentir za rad tiskanim i online medijima u BiH, a u cilju da i ne dolazi do tih žalbi ili pritužbi građana prema medijima.

"Bitno nam je bilo da Kodeks preciznije definira neke pojmove da bismo izbjegli mogućnost da budu, i u samim žalbama i prigovorima na medijske sadržaje tiskanih i online medija, zloupotrijebljeni ili pogrešno upotrijebljeni", kazala je.

Ključno je, kaže, da tiskani i online mediji i građani budu informirani o izmjenama Kodeksa, a najavila da bi taj dokument uskoro trebalo da bude dostupan i na web stranici Vijeća za tisak.

Brojne izmjene

Izmjene i dopune Kodeksa za tiskane i online medije BiH Vijeće je realiziralo u okviru UNESCO-EU financiranog projekta "Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Europi i Turskoj - Faza 2".

Enes Osmančević bio je jedan od članova Ekspertske grupe za uspostavu Vijeća za tisak 1998./99. godine, a danas kaže da je novinarska profesija doživjela mnogo izmjena, komunikacijska situacija se izmijenila, standardi novinarstva se promijenili odnosno podigli. Sad im je, kaže, bio cilj dati doprinos mehanizmu samoregulacije medija tako da su se referirali na neke europske standarde novinarstva.

Prvi Kodeks usvojila su udruženja novinara na sjednici u travnju 1999. godine. Vijeće za tisak i online medije dopunilo je, u konzultaciji s udruženjima, taj dokument u veljači 2005., kolovozu 2006., prosincu 2006. i lipnju 2011. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close