Vršnjačko nasilje

Vršnjačko nasilje ostavlja tragove

Nasilje među djecom može biti izravno i neizravno. Izravno nasilje podrazumijeva ruganje, ponižavanje, kritiziranje, vrijeđanje, naređivanje, naguravanje, udaranje, čupanje ...
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 04. 2022. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu se u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održalo predavanje pod nazivom "Vršnjačko nasilje" u organizaciji Antonele Vučić, voditeljice s radija Herceg- Bosne, i udruge Elpida iz Mostara.

Za sve one koji su izdvojili svoje vrijeme predavanje je održala mr.sc. Martina Krešić Ćorić dr. med specijalista psihijatar, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije i psihoterapije, Adriana Zorić profesorica engleskog jezika i hrvatskog jezika i Ana Marija Penava magistra kineziologije.

Vršnjačko nasilje posljednjih godina postaje vrlo česta pojava. Doktorica Krešić Ćorić je kazala kako je ključno da reagiramo kada govorimo o vršnjačkom nasilju, te da su djeca u osnovnim školama sve češći pacijenti koji posjećuju njenu ordinaciju, što dovoljno govori kako je krajnje vrijeme da nešto poduzme od strane škola, ali i roditelja.

Nasilje među djecom može biti izravno i neizravno. Izravno nasilje podrazumijeva ruganje, ponižavanje, kritiziranje, vrijeđanje, naređivanje, naguravanje, udaranje, čupanje. Neizravno nasilje je teže uočljivo (njemu su sklonije djevojčice) kao npr. ogovaranje djeteta, namjerno isključivanje djeteta iz grupnih igara. Nasilje se najčešće događa na hodnicima, školskim WC-ima i drugim prostorima izvan kontrole nastavnika i drugih odraslih osoba. Također se može događati i u razredu pred drugom djecom, koja u većini slučajeva ne priskače u pomoć žrtvi zbog straha, nedostatka suosjećanja ili nezainteresiranosti. Nasilje u školi je u većini slučajeva kolektivni, a ne individualni čin.

Profesorica engleskog i hrvatskog jezika Adriana Zorić je istaknula kako smo zagrebali površinu, učinili jedan mali korak kako bismo podigli svijest roditeljima, prosvjetnim djelatnicima, svim odraslim ljudima o važnosti prevencije vršnjačkog nasilja a sve to za dobrobit naše djece.Cilj je potaknuti ljude da kažu ako postoji bilo koji oblik nasilja jer šutnja samo produbljuje jazbinu problema.Trebamo jačati samopouzdanje našoj djeci kako bi od njih sutra napravili jake i psihički zdrave ljude.

Posljednje predavanje koje je održala mlada magistra kineziologije Ana Marija Penava je oduševilo posjetitelje ovog događaja. Njena poruka za kraj je bila "Ako uspijemo jedno dijete spasiti od nasilja,učinili smo puno. Jedno po jedno, svaki dan će ih biti sve manje."

Sponzori projekta su MEGGLE BH i Džajić-Commerce d.o.o. Ljubuški koji su se pridružili borbi protiv vršnjačkog nasilja.
Kopirati
Drag cursor here to close