Ugroženo mentalno zdravlje djece

Dan ružičastih majica: Povećan broj djece koja su izložena online nasilju

jeca koja su preživjela nasilje izjavljuju da su posljedice brojne, počevši od pojačane anksioznosti i strepnje, na koncu vodeći ka depresivnim poremećajima i dugoročnim problemima sa mentalnim zdravljem.
Vijesti / Flash | 24. 02. 2022. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja obilježen je u 34 škole u BiH i online prostoru. World Vision BiH je obilježavanje Dana ružičastih majica organizirao pod sloganom ''Ne budi sila iza profila 2.0/Don't be mean behind the screen 2.0'', ukazujući tako na porast vršnjačkog nasilja i pritiska u online sferi, koje ostavlja duboke posljedice na mentalno zdravlje djece.

U 34 škole širom BiH su održane kreativne i edukativne radionice u kojima je sudjelovalo više od 5000 učenika, dok su u online sferi organizirane Pričaonice u kojima su priliku za sudjelovanje imala djeca iz cijele zemlje.

Povećan broj djece koja su izložena online nasilju

Online Pričaonica je organizirana u suradnji sa Plavim telefonom, Pokretom mladih ''Vrijedni pažnje'' i Odborom djece i mladih projekta ''Povezivanje točaka'' koji financira Europska unija u BiH. Kroz brojne ankete i fokus grupe sa djecom, kao i dječijeg istraživanja koje provode sudionici projekta ''Povezivanje točaka'', World Vision svjedoči povećanju broja djece koja su bila izložena online nasilju.

''U tijeku 2021. godine broj razgovora na temu cyber nasilja je bio 7 puta veći u odnosu na period prije pandemije. Također, u tijeku prošle godine Plavi telefon je zaprimio ukupno 32 prijave sumnji na nasilje nad djecom od čega se 28 % odnosi na cyber nasilje, a u razdoblju dok prije pandemije nismo imali nijednu prijavu'' izjavila je Maja Kovačević, koordinatorica rada Plavog telefona, savjetodavne linije za djecu.

Djeca koja su preživjela nasilje izjavljuju da su posljedice brojne, počevši od pojačane anksioznosti i strepnje, na koncu vodeći ka depresivnim poremećajima i dugoročnim problemima sa mentalnim zdravljem. Stoga su online Pričaonice bile sigurno mjesto gdje su djeca mogla otvoreno razgovarati i potražiti savjet i pomoć psihologa.

Prava djece

''Cilj nam je djecu potaći na slobodnije izražavanje mišljenja, posebno o pitanjima koja se odnose na nepoštivanje njihovih prava uključujući i negativne društvene pojave poput vršnjačkog nasilja i njegovog uticanja na njihovo mentalno zdravlje. U tom kontekstu kroz projekt ''Povezivanje točaka'' radimo na povezivanju djece sa donositeljima odluka kako bi zajednički pronašli najbolja rješenja koja će voditi ka unaprjeđenju dječijih prava'', rekla je Nela Hukić, menadžerica projekta.

Zaključci i preporuke sa online pričaonice će u narednom periodu članovi/ce Odbora djece i mladih projekta Povezivanje tačaka – unaprjeđenje dječijih prava, komunicirati sa Vijećem za djecu i ostalim donositeljima odluka s ciljem pripreme zagovaračkih inicijativa koje će zajedno realizirati, a koje se tiču unaprjeđenja prava djece.

Kopirati
Drag cursor here to close