Danas je Europski dan logopedije

Savjet stručnjaka - Kada je potrebno odvesti dijete logopedu

Danas je Europski dan logopedije. Logopedinja ivana Dodig je pozvala roditelje da prate djecu i ne čekaju 3. godinu za dolazak logopedu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 03. 2024. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake godine 6. ožujka obilježava se Europski dan logopedije, s ciljem podizanja svijesti o različitim komunikacijskim, jezičnim i govornim poteškoćama.

Logopedi su stručnjaci koji se bave prevencijom, dijagnosticiranjem, terapijom i znanstvenim istraživanjem poremećaja govora, glasa, govornog i pisanog jezika u djece, odraslih i starijih osoba.

Kod djece je posebno važno obratiti pozornost na pravilan razvoj govora, jer njegov izostanak može ukazivati na različite poremećaje i zahtjeva poseban tretman. O tome je u podcastu Rastući s djecom na portalu Bljesak govorila i logopedinja Ivana Dodig te pozvala roditelje da prate djecu i ne čekaju 3. godinu za dolazak logopedu.

''Ako izostaju geste, ako izostaje prva riječ, ako izostaje brbljanje, to je nešto gdje bih savjetovala roditelje (nema potrebe za panikom), ali da ipak odu kod logopeda da se taj razvoj prati. Logoped im može pomoći kako raditi s djetetom doma, uputiti ih na dodatne pretrage po potrebi, jer ako dijete ima neku teškoću, onda je, vjerujte mi, puno bolje da se otkrije s godinu i pol, nego s 4 i pol godine'', izjavila je Dodig.

Dodig je objasnila i kako roditelji mogu raditi s djetetom i poticati komunikaciju u prirodnom okruženju: ''Najvažnije stvari koje radimo su rutine, ono što radimo svaki dan: odijevanje, hranjenje, šetnje, odlazak u vrtić, navečer kupanje, čitanje priče... To ponavljamo svaki dan. Kroz te rutine imamo jako puno prilika ponavljati iste riječi, iste fraze, iste naloge sa svojim djetetom, koje će ono usvojiti. (...) Roditeljima kažem: Iskoristite vrijeme kad obuvate dijete za vrtić, dijete vam sjedi, nemojte šutjeti! Recite: Daj mi nogu, daj mi ruku, obut ćemo tenisicu, podigni ruku, obuci jaknu, daj mi kapu. Dijete na taj način uči jednostavne naloge. Jer dok pričate, pričate i pričate, dijete čuje puno riječi koje će potom usvojiti...''

Video: Ivana Dodig -rastući s djecom

Svim logopedima sretan Europski dan logopedije, a roditelje pozivamo da pozorno prate razvoj govora kod djece i u slučaju odstupanja, potraže pomoć stručnjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close