Sistematski pregledi

Što je s novcem, a što sa sistematskim: Ministarstvo uplatilo, prosvjetari u Mostaru nisu pregledani?!

Dio prosvjetnih djelatnika osnovnih škola pristupio je sistematskim pregledima u 2020. godini, dok prosvjetni djelatnici srednjih škola, zbog pojave korone, uopće nisu obuhvaćeni ovim pregledima.
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 03. 2024. u 13:30 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Što se dogodilo s novcem uplaćenim za sistematske preglede prosvjetnih djelatnika u Gradu Mostaru za 2020. godinu i zašto velik dio prosvjetara, suprotno onome što im je navedeno u ugovoru, nije pregledan od 2010. godine?

Iako Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije navodi kako su sistematski pregledi za prosvjetne djelatnike u Gradu Mostaru posljednji put bili 2020. godine, prema navodima Sindikata prosvjetnih djelatnika i srednjeg i osnovnog obrazovanja HNŽ-a, a i samih prosvjetnih djelatnika koje smo kontaktirali, ti navodi nisu točni.

Prosvjetari tvrde drugačije

Dio prosvjetnih djelatnika osnovnih škola pristupio je sistematskim pregledima u 2020. godini, dok prosvjetni djelatnici srednjih škola, zbog pojave korone, uopće nisu obuhvaćeni ovim pregledima.

''Posljednji put smo imali sistematske preglede 2019. /2020. godine, kada je oko jedne trećine naših prosvjetara uspjelo realizirati te preglede, dok ostali nisu. Naime, pregledi su zaustavljeni zbog pojave korone, i kasnije nikada nisu ni nastavljeni'', rekao je za Bljesak.info Goran Miličević, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja u HNŽ.

Na naš upit što se dogodilo s novcem koji je predviđen za sistematske preglede, a koji je prema navodima prethodne Vlade HNŽ-a, one na čelu s premijerom Nevenkom Hercegom, uplaćen Domovima zdravlja, Miličević govori kako ''ne zna''.

Što je s novcem?

''Mora postojati neki trag tih uplata, nama je rečeno da je uplaćeno domovima zdravlja. Ne znamo zašto je 'zapelo' je li problem u Vladi, domovima zdravlja ili nečem trećem'', navodi.

Pitanje uplaćenog novca i neimanja sistematskih pregleda sindikati su, kako za Bljesak.info govori Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg obrazovanja po bosanskom planu i programu, 'povukli' i na posljednjem sastanku s aktualnom Vladom HNŽ-a, te im je tada, obećano da će se taj dio istražiti.

''Jednostavno rečeno, oni lažu. Mi smo posljednji sistematski pregled imali u 2010. godini, suprotno onom što Vlada tvrdi, a iako je po našem Kolektivnom ugovoru predviđeno da sistematske preglede imamo svakih pet godina'', rekla je Čomić.

Naime, kako nam je potvrđeno i u ministarstvu, prosvjetni djelatnici srednjih škola sistematske preglede bi trebali imati svako pet godina, dok bi prosvjetari iz osnovnih škola te preglede trebali obavljati svako tri godine. Što je s novcem i je li uplaćen domovima zdravlja pitali smo ove zdravstvene ustanove čije odgovore očekujemo.

Kada su po ugovoru predviđeni sistematski?

''Kolektivnim ugovorom za djelatnost osnovnog obrazovanja propisano je da će poslodavac, u skladu s mogućnostima, osigurati provođenje zakonom predviđenog općeg sistematskog pregleda svake treće godine, uz preporuke Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite, dok je Kolektivnim ugovorom za djelatnost srednjeg obrazovanja propisano da je poslodavac dužan u skladu sa svojim mogućnostima osigurati provođenje obaveznog, zakonom predviđenog sistematskog pregleda jednom u pet godina, u skladu sa preporukama Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite'', rečeno je za Bljesak.info iz ministarstva.

U kontaktu s nekim od prosvjetnih djelatnika potvrđeno nam je kako su, suprotno njihovim ugovorima, posljednji sistematski pregledi prosvjetnih djelatnika u Mostaru urađeni 2010. godine, odnosno prije sad već 14 godina.

''Ne znamo kako to uopće komentirati. Naš zaključak je da neki djelatnici psihološku procjenu ne bi ni prošli'', rekla nam je nastavnica jedne mostarske osnovne škole.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ za Bljesak.info potvrđeno je kako je za 2024. godinu proračunom predviđeno 100.000 KM, te ostaje vidjeti tko će od prosvjetara biti uračunljiv, a tko ne.

Ako do sistematskih pregleda uopće dođe.

Kopirati
Drag cursor here to close