Rastući s djecom

Ivana Dodig: "Roditelji, ne čekajte 3. godinu za dolazak logopedu"

Ivana Dodig, logopedica i majka petero djece, dijeli stručne savjete o razvoju govora i jezika kod djece. Otkrijte kada očekivati prve riječi, rečenice i potpuno razumijevanje jezika te kako podržati taj razvoj, izbjegavajući potencijalne prijetnje.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 02. 2024. u 20:00 Bljesak.info
Rastuci s djecom: Ivana Dodig

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Ma pusti, polako, progovorit će...“, „I tata mu je propričao tek s 3 godine...“, „Dječak je, dječaci kasnije progovaraju...“ – rečenice su koje ste možda čuli dok ste s nestrpljenjem čekali prve riječi vašeg djeteta. Kako na njih gleda struka i kada je vrijeme za posjet logopedu, doznat ćete u novoj epizodi podcasta Rastući s djecom.

Ivana Dodig, majka petero djece i logopedica s dugogodišnjim iskustvom, nesebično je podijelila svoju priču o majčinstvu te dala stručne poglede na uredan razvoj govora i jezika kod djece. U emisiji možete doznati kada je vrijeme za prve riječi, rečenice, pa i potpuno razumijevanje jezika, te kako taj razvoj roditelji mogu podržati, a kako ugroziti.

„Ako izostaju geste, ako izostaje prva riječ, ako izostaje brbljanje, to je nešto gdje bih savjetovala roditelje (nema potrebe za panikom), ali da ipak odu kod logopeda da se taj razvoj prati. Logoped im može pomoći kako raditi s djetetom doma, uputiti ih na dodatne pretrage po potrebi, jer ako dijete ima neku teškoću, onda je, vjerujte mi, puno bolje da se otkrije s godinu i pol, nego s 4 i pol godine.“ – izjavila je Dodig.

Ivana nam, između ostalog, otkriva i kako na govor utječu razni čimbenici, kao što su razgovor kroz rutine i čitanje slikovnica, korištenje duda i boca, blendanje hrane, tepanje te upotreba ekrana. Također, možete više doznati o nekim govornim poteškoćama kao što su disleksija ili mucanje, a čut ćete i kako izgleda jedan logopedski tretman.

Trebaju li djeca znati čitati pisati prije polaska u školu, ima li u školama stručnog kadra za prepoznavanje govornih poteškoća, koliko je važna uključenost roditelja u razvoj govora i rješavanje govornih problema, također su neka od pitanja na koje ćete dobiti odgovore.

„Od svega je najbitnije da imate dijete koje želi s vama komunicirati, kad je uredan razvoj. Tu se grade odnosi, tu se gradi obiteljska atmosfera, tu se grade puno važnije stvari koje vam sutra djetetu mogu spasiti život, doslovno. Kad vam dođe i kaže: „Imam problem!“, a vi ga dočekate s razumijevanjem i zna da vam može doći!“ – zaključila je Dodig o važnosti dobre komunikacije i dobrog odnosa između roditelja i djece.

Podcast Rastući s djecom na portalu Bljesak uređuje i vodi Ana Pavlović.

 
Kopirati
Drag cursor here to close