Rasprava

Mostar: Odabrani najbolji studenti debatanti u BiH

Natjecanje je održano na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić", od 12. do 14. travnja u Mostaru, a okupilo je debatne klubove javnih univerziteta iz Tuzle, Banje Luke, Zenice i Mostara.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 04. 2019. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini u suradnji s fondacijom Konrad Adenauer, Studentskom unijom Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Debatnim klubom "Gorgija" Univerziteta u Zenici, organizirala je prvo debatno natjecanje u Bosni i Hercegovini na kojem je sudjelovalo pet javnih univerziteta.  

Natjecanje je održano na Pravnom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić', od 12. do 14. travnja u Mostaru, a okupilo je debatne klubove javnih univerziteta iz Tuzle, Banje Luke, Zenice i Mostara. Finalni dio natjecanja je održan u prostorijama Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić'.

Foto: Bljesak.info / Detalj finalne debate

Tijekom dva dana studenti su debatirali o različitim temama, kao što su borba protiv diskriminacije, sloboda okupljanja, vladavina prava i nezavisnost pravosuđa, te kvaliteta visokog obrazovanja u državi. 

Finalna debata je održana između debatnih klubova Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Banja Luci o tome je li moguće iskorijeniti korupciju u bosanskohercegovačkom društvu, a pobjedu je odnio tim afirmacije s Univerziteta u Tuzli. Treće mjesto osvojio je Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Detalj finalne debate

Natjecanje je imalo za cilj potaknuti akademsku raspravu i razmjenu argumenata među studentima i, općenito, među mladim ljudima, o temama koje su od ključnog značaja za napredak društva i koje ističu važnost poštivanja ljudskih prava i vladavine prava, priopćeno je iz OESS-a.

U kvalifikacijskom dijelu natjecanja (subota) debate su održane na teme 'Pravosuđe u BiH je naovisno i nepristrasno' i 'BiH ne čini dovoljno na borbi protiv diskriminacije'. Kao polufinalna tema bila je 'Bolonjski proces je poboljšao visoko obrazovanje u BiH'.

Tijekom nedjelje održane su debate za treće mjesto, te za pobjednike. Tema za treće mjesto bila je 'Blokada ulica je ispravan način za postizanje ciljeva', dok je u finalu tema bila 'Korupcija se može iskorijeniti iz bh. društva'.

U borbi za treće mjesto debatirali su studenti Univerziteta 'Džemal Bijedić' iz Mostara i Univerziteta u Zenici, dok su se u finalu našli studenti Univerziteta u Banja Luci i Univerziteta u Tuzli. Treće mjesto zauzela je mostarska ekipa studenata, drugo mjesto pripalo je studentima iz Banja Luke, dok su se kao najbolji pokazali studenti iz Tuzle.

Debatno natjecanje podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH. Treba napomenuti da je poziv upućen svim javnim visokoškolskim obrazovnim institucijama, od kojih se na kraju odazvalo njih pet.

Kopirati
Drag cursor here to close