WWDC 2024

Uobičajena ažuriranja svih Appleovih OS-ova najavljena za jesen

Otvorena je Appleova developerska konferencija WWDC 2024, a na samom početku tradicionalno je održan keynote. Ove godine u fokusu je bio isključivo softver potpomognut umjetnom inteligencijom.
Sci-Tech / Internet | 11. 06. 2024. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

 

Appleova developerska konferencija WWDC je ponovno otvorena keynoteom, koji se s godinama prometnuo u jedno od najvažnijih događanja u svijetu softvera uopće, iako s vremena na vrijeme na njemu bude predstavljen i poneki hardverski uređaj.

Prezentacija na početku ovogodišnjeg WWDC-a započela je unaprijed snimljenim prijenosom iz Apple Parka, i već na početku bilo je jasno da će se govoriti isključivo o softveru – operacijskim sustavima visionOS, macOS, tvOS, iOS, watchOS i iPadOS, piše Bug.

visionOS

Najnoviji OS u Appleovom svijetu, posvećen virtualnoj stvarnosti, obrađen je prvi. Za njega već postoji oko 2 tisuće dediciranih aplikacija, a visionOS 2 sada stiže samo četiri mjeseca nakon početka prodaje uređaja Vision Pro s prvom verzijom. Noviteti u njemu zanimat će tek šačicu korisnika, no Apple se ipak potrudio detaljno predstaviti unaprjeđenja poput automatskog pretvaranja fotografija u "prostorne fotografije" s 3D efektom, određenih novih gesti za najčešće korištene funkcije, proširenih virtualnih ekrana i slične. Developeri također dobivaju nove API-je i okruženja za razvoj naprednih VR aplikacija.

Apple Vision Pro uskoro će biti dostupan i na novim tržištima - Kine, Japana, Singapura, Australije, Kanade, Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

iOS

iOS 18, koji stiže najesen, donijet će nešto što su mnogi očekivali – mogućnost premještanja ikona na početnom zaslonu, pa one više neće morati biti poredane od vrha prema dolje. Isto tako sve ikone će se moći jednostavno prilagoditi tamnom načinu rada ili pak sve biti u istom tonu, prema želji korisnika.

Promjene će doživjeti i Control Centre, koji će na jednom mjestu nuditi više opcija i kontrola – povlačenje prsta prema dolje otvarat će nekoliko "prozora" kontrolne ploče jednu za drugom. Kontrolna ploča bit će također prilagodljiva i uz nove mogućnosti razmještanja ikona. Zanimljivo, kontrole kamere i svjetiljke na početnom zaslonu također će u iOS-u 18 biti moguće personalizirati, tj. dati im druge funkcije.

Što se tiče privatnosti, novi iOS moći će "zaključati" pristup pojedinoj aplikaciji biometrijskom provjerom identiteta, ali i skrivati odabrane aplikacije, one za koje ne želite da ih drugi (koji možda imaju pristup vašem uređaju) vide.

Unaprjeđenja će dobiti i aplikacija za slanje poruka, Messages, koja će donijeti nove reakcije na poruke, tempiranje poruka, ukrašavanje teksta s efektima i različitim stilovima, a poruke će se ubuduće moći slati i preko satelita (na iPhoneu 14 i novijima). Podrška za RCS spomenuta je tek usput, ali će ipak stići prema očekivanjima, u sljedećoj velikoj nadogradnji iOS-a. Aplikacija Mail dobit će funkciju pametnog sortiranja i kategoriziranja e-mail poruka. Aplikacija Maps dobit će topografske oznake, Wallet će omogućiti prebacivanje novca s uređaja na uređaj samo postavljanjem istih jednoga blizu drugoga (o potrebnoj podršci financijskih institucija za to nisu govorili).

Fotogalerija iz iPhonea donosi "najveći redizajn ikad" – pa će aplikacija Photos dobiti pojednostavljeni dizajn, nove opcije automatskog organiziranja albuma, a sve tako složene albume korisnik će moći i samostalno presložiti kako mu odgovara.

watchOS

U svojoj sljedećoj verziji, operacijski sustav za satove, watchOS 11, donijet će način rada za treniranje, koji će pratiti ključne podatke o korisniku i uz algoritam davati savjete, preporuke i sveobuhvatni pregled vježbanja, kako bi vježbe što bolje prilagodio svakom pojedincu. Bit će tu i dodatak za praćenje tijeka trudnoće unutar aplikacije Health.

Od potpuno novih aplikacija ističe se ona također posvećena zdravlju – Vitals. U njoj će se nalaziti glavne zdravstvene metrike i podaci prikupljeni senzorima, a korisniku će sat isticati one podatke koji su u određenom trenutku "izvan normale" kako bi ga održali zdravim.

Apple Watch će s novim OS-om dobiti i funkcije s iPhonea, poput praćenja raznih aktivnosti uživo, s notifikacijama koje se na zaslonu ažuriraju u stvarnom vremenu. Personalizacija početnog ekrana zahvatit će i pametne satove, a ovdje će se strojno učenje koristiti za odabir idealne pozadinske slike i stila, kako bi svatko mogao imati potpuno jedinstven početni zaslon pametnog sata.

iPadOS

Na iPad će stići iPadOS 18, koji će u mnogome posuditi funkcije i redizajn aplikacija s iOS-a, koji je već predstavljen ranije. No, iPad će imati i neke vlastite dodatke, kao što je novi interaktivni "plutajući" izbornik u vrhu zaslona. Kako bi cijelo područje ekrana moglo biti korišteno za koristan sadržaj, navedeni izbornik će se skrivati po potrebi.

Nakon godina i godina korisničkih zahtjeva, iPad će u ovom OS-u dobiti i – kalkulator! Jednostavna aplikacija prvi će put preseliti i na tablete, za što je Appleu trebalo "samo" 14 godina. Dodatak kalkulatoru bit će i aplikacija Math Notes, koja će omogućiti rješavanje i vizualizaciju matematičkih zadataka zadanih rukopisom, kao u bilježnici.

Za one koji pišu uz Apple Pencil, bit će tu i Smart Script, opcija koja prepoznaje rukopis i stvara vlastiti personalizirani font iz njega, interaktivan, ljepši i korisniji od čistog rukopisa. Podrška za to bit će ugrađena u aplikaciju Notes.

macOS

Novo izdanje desktop OS-a bit će poznato pod imenom macOS Sequoia. U njega stižu već ranije prikazani dodaci iz iOS-a, kao što su nove mape i poruke, ali i značajka Continuity, koja će omogućiti rad na više uređaja odjednom. Primjerice, sadržaj s iPhonea bit će moguće "preslikati" na Mac, samo ako mu se nalazi u blizini. Sve funkcije iPhonea bit će na taj način moguće koristiti na računalu, a tijekom korištenja te funkcije, čak će se i notifikacije s iPhonea preslikavati na zaslon desktop OS-a.

Ostvarilo se i predviđanje o lansiranju nove aplikacije Passwords. Ona će zamijeniti upravitelje lozinkama na svim Appleovim uređajima, a svi podaci sinkronizirat će se i biti zaštićeni te vezani za korisnički račun, bilo na Macu, Vision Prou, iPadu ili iPhoneu.

To bi bilo to što se tiče nadogradnji OS-ova, čije će developerske inačice biti dostupne odmah, a finalne verzije, kako to već biva, najesen.

 

Kopirati
Drag cursor here to close