Tehnološka prekretnica

AI u potpunosti mijenja način na koji će se koristiti Apple uređaji

Apple je uhvatio priključak s konkurencijom te su večeras prikazali kako će njihova osobna inteligencija promijeniti način na koji koristimo iPhone, iPad i Macove.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 06. 2024. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na otvaranju konferencije za developere WWDC, Apple je večeras napravio sljedeći veliki korak, korak prema pametnijim uređajima koji će, ne samo dobro razumjeti korisnike, već i poznavati njihovu svakodnevicu i rutinu i sukladno tome komunicirati s njima.

Kao što se i najavljivalo svih ovih dana, Tim Cook danas je predstavio Apple Intelligence, osobnu inteligenciju koja je dovoljno snažna, intuitivna, jednostavna za korištenje i duboko integrirana u sustav iPhonea, iPada i Macova, a što je možda i najvažnije, od starta je dizajnirana za maksimalnu privatnost.

Video: Apple

Kako je Cook objasnio, dosadašnji AI alati ne poznaju dobro svoje korisnike, dok je njihov pristup potpuno drukčiji i potpuno je personaliziran. Kako je AI sistemski integrirana u iPhone, iPad i Macove, ona se može koristiti unutar brojnih aplikacija, uključujući i neke aplikacije trećih strana, a njihova će se brojka zasigurno brzo povećavati, javlja Zimo.

U potpunosti poznaje korisnike

Među brojnim predstavljenim mogućnostima ove tehnologije, prvo ćemo spomenuti alat za pisanje koji se može koristiti unutar maila, keynotea, bilješki, Safarija i drugih aplikacija. Nakon što korisnik napiše neki mail ili tekst, može od umjetne inteligencije zatražiti da pregleda i uredi taj tekst. Opcija rewrite tako može dati više prijedloga teksta, a korisnik čak može mijenjati ton tog teksta - npr. da bude napisan prijateljskim tonom, poslovno i slično. Naravno, AI će potražiti i ispraviti gramatičke greške i druge pogreške pri pisanju.

Dostupna je i opcija sažetka teksta koja se također može iskoristiti u brojnim aplikacijama - posebno se zanimljivom čini njeno korištenje u grupnim porukama tako da, umjesto pregleda cijele konverzacije, AI daje pregled samo bitnih stvari, čime vas lišava muke pregledavanja desetaka poruka. Treba spomenuti i opciju pametnog odgovora na mail koja je puno naprednija u odnosu na npr. ono što danas imamo u Gmailu jer odgovori nisu generički, već detaljni i odnose se na konkretan sadržaj u primljenom mailu.

Apple Inteligence

Apple Intelligence primjenjuje se i za stvaranje emojia (mogućnosti su brojne), kao i slika, skica i ilustracija. Jedan od zanimljivih primjera korištenja AI-a prikazan je u situaciji u kojoj je osoba mami slala poruku u kojoj ju je proglasila superjunakom, a AI je u sekundu napravila sliku mame s plaštom - pri čemu je lice mame pošiljatelja poruke prepoznala i povukla iz aplikacije kontakti. Prilično impresivno.

Video: Apple

Tijekom predstavljanja svoje “osobne inteligencije”, navedeno je više primjera na koji tehnologija prepoznaje osobni kontekst korisnika - npr. moguće je pitati uređaj da vam prikaže fotografije vaše djece s ljetovanja ili da pokrene podcast koji vam je poslao vaš partner ili partnerica, bez previše detalja i objašnjavanja, a AI će znati i kome se radi i izvršiti tu akciju.

Veliku pažnju Apple je posvetio privatnosti, pogotovo jer je riječ o tehnologiji koja toliko dobro poznaje korisnike. Appleova AI je svjesna podataka, ali ih ne prikuplja. Procesiranje se odvija na samom uređaju, dok je za kompleksnije stvari koriste private cloud s maksimalnom zaštitom privatnosti.

Još pametnija Siri

Veliki korak naprijed s umjetnom inteligencijom napravljen je i sa Siri. Kako se očekivalo i najavljivani, Appleov glasovni asistent sada je još bolji i osobniji i s njim se može prirodnije razgovarati, kao i s ljudima. Siri razumije kontekst razgovora, a za situacije u kojima ne želite govoriti na glas, s njom se može komunicirati i tipkanjem. Siri je također sistemski integrirana i moći će se koristiti za pokretanje brojnih akcija u aplikacijama. Glasovni asistent moći će povezati informacije iz različitih aplikacija i pronalaziti slike, dokumente i slično.

S novim verzijama iOS-a, iPadOS-a i operativnog sustava za Macove nazvanog Sequoia (koji su također večeras predstavljeni), Apple je integrirao i najpoznatiji alat generativne umjetne inteligencije ChatGPT. Njemu se može pristupiti besplatno i bez računa (osim pretplatnika koji će svoj račun moći povezati s ChatGPT-jem i imati pristup većem broju opcija), a mogućnosti su u skladu s onim na što smo navikli s ChatGPT-jem, Geminijem i drugim AI alatima. Korisnici će tako moći upitati Siri za recepte, a ChatGPT će im izdiktirati najbolji recept, moći ćete upitati ovaj alat da vam napiše priču za laku noć za dijete i usput doda slike u priču itd.

Appleova AI bit će dostupna za iOS 18, iPadOS 18 i Sequoiu koje očekujemo u drugoj polovici godine, najvjerojatnije u rujnu.

Kopirati
Drag cursor here to close