Sigurnosni propust

Što prije provjerite koje aplikacije imaju pristup vašim podacima na Facebooku

Nakon novog skandala s Facebookom korisnicima se preporučuje provjeravanje aplikacija koje imaju pristup vašim podacima na Facebooku i mogu objavljivati sadržaj na vremenskoj crti.
Sci-Tech / Internet | 20. 03. 2018. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavni slučaj u kojem su se analitičke i oglašivačke kompanije dokopale podataka o više od 50 milijuna korisnika Facebooka na temelju kojih su mogle predvidjeti i utjecati na preferencije birača na izborima, odnosno plasirati im oglase koristeći podatke koje nisu smjele imati, još jednom pokazuje kolike (neočekivane) opasnosti vrebaju na ovoj društvenoj mreži.

Te su podatke korisnici u biti sami dali, ali ne direktno ovim kompanijama koje su ih iskoristile, već aplikaciji jednog profesora psihologije koji je na temelju tih podataka trebao izgraditi osobne profile tih ljudi, no on ih je proslijedio drugim kompanijama, čime je prekršio pravila Facebooka.

Korisnici, naravno, nisu uopće znali tko i zašto koristi njihove podatke, a tijekom godina više od dvije milijarde korisnika Facebooka brojnim je aplikacijama dopustilo pristup svojim podacima. Dio tih aplikacija možda se više ne koristi, no korisnici su vjerojatno i zaboravili na sve te aplikacije kojima su pristupali korištenjem profila na Facebooku i kojima su dali razna dopuštenja, piše Zimo.co.

Iako Facebook, dakle, ne dopušta dijeljenje tih podataka, praksa se pokazala drugačijom tako da, poučenim iskustvom aplikacije za test osobnosti, ne možete točno znati tko sve ima vašim podatke i što s njima radi.

Nakon ovog incidenta u Facebooku će se sigurno baciti na dublje istraživanje problema, a dok čekamo da se Zuckerbergova ekipa oglasi, bilo bi poželjno provjeriti kojim smo sve to aplikacijama dali pristup našim podacima.

Za provjeru aplikacija potrebno je ići na Postavke (na web-verziji potrebno je kliknuti na strelicu prema dolje u gornjem desnom kutu, dok je na smartphoneu potrebno ići na glavni izbornik) i onda odabrati Aplikacije. Tu će vam se prikazati kojim ste sve aplikacijama dali dopuštenje pristupu vašim podacima te urediti određene postavke vezane uz igre, web-mjesta, dodatke i aplikacije te način na koji ih koristite, piše Zimo.co.

Korisno je svaku aplikaciju otvoriti posebno i vidjeti kakva sve imaju dopuštenja te ćete se vjerojatno iznenaditi kada vidite da te aplikacije imaju dopuštenje npr. objavljivati sadržaja na vašoj Vremenskoj crti i u Novostima.

Iako mnoge od tih aplikacija imaju ova dopuštenja godinama i vjerojatno ste zaboravili na njih, sada je pravi trenutak za njihovu "inventuru" i promjenu postavke, odnosno brisanje nekih od tih aplikacija koje više ne koristite.

Kopirati
Drag cursor here to close