Opcije pretraživanja

OpenAI ulazi na Googleov teritorij tražilica

Glasine o tražilici pojavljivale su se i ranije, no sada su poznati neki detalji.
Sci-Tech / Internet | 09. 05. 2024. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sam Altman i ekipa iz OpenAI-a razmišljaju o novitetima koje bi mogli dodati svom popularnom AI chatbotu ChatGPT kako bi dodatno proširili njegove mogućnosti.

Prema nekim ranijim glasinama, ali i novim koje su se pojavile ovaj tjedan, dio svog fokusa sada su prebacili i na mogućnost pretraživanja interneta, čime direktno ulaze u domenu Googlea te bi mogli ugroziti njihovu dominaciju na ovom tržištu.

Nova opcija na kojoj rade u OpenAI-u omogućila bi korisnicima da na postavljena pitanja dobiju odgovore bazirane na podacima s interneta, uključujući i citate na izvore poput Wikipedije i blogova. Također, pored tekstualnih odgovora, na neke bi upite ChatGPT mogao odgovarati i prikazom relevantnih fotografija, javlja Zimo.

Objasnili na primjerima

Jedna osoba iz OpenAI-a koja je za Bloomberg govorila pod uvjetom anonimnosti, objasnila je primjer u kojem korisnici mogu upitati ovaj AI chatbot informacije kako se mijenja kvaka, a osim klasičnog tekstualnog odgovora, prikazao bi se i dijagram s ilustracijom kako to napraviti korak po korak.

Na ovom portalu naglašavaju kako se pretraživanje pokazalo ključnim interesom AI industrije pa je jasno zašto se u tu utrku uključio Google, iako je kompanija pod pritiskom konkurencije požurila, što je rezultiralo s dva debakla.

No Google, naravno, nije jedina kompanija koja kombinira AI i pretraživanje. Još jedan sve popularniji igrač na ovom tržištu jest i Perplexity, čija je procijenjena tržišna vrijednost premašila milijardu dolara. Tražilica koju ova tvrtka razvija bazirana je na umjetnoj inteligenciji, a korisnici hvale citate s internetskih stranica koje koriste te točnost njenih rezultata.

Da OpenAI ima planove vezane uz tražilicu mediji su prvi put objavili još prije dva mjeseca, no tada nisu bili poznati neki detalji poput sada spomenutih načina korištenja citata s Wikipedije i dijagrama i ilustracija. Kao još jedan dokaz planova Altmanove kompanije spominje se i stranica “search.chatgpt.com” - ranije se na toj stranici prikazivala poruka da stranica nije pronađena, no tijekom vikenda ta je stranica nakratko prebacila korisnike na stranicu ChatGPT, što mnogi smatraju znakom da ova tvrtka priprema i vlastitu tražilicu ili da će opcije pretraživanja implementirati u sam ChatGPT.

''Kradu'' zaposlenike Googleu

Također, tome u prilog idu i informacije da Altman pokušava Googleu uzeti dio zaposlenika iz odjela za razvoj tražilice kako bi im pomogli u razvoju njihova AI pretraživačkog alata.

Iz OpenAI-a još nisu komentirali ove informacije i svoja nastojanja da prošire mogućnosti svog AI alata na pretraživanje interneta, no jasno je kako neće stati samo na chatbotu, već da razvijaju i druge proizvode bazirane na umjetnoj inteligenciji.

Osim tražilice, odnosno opcija pretraživanja, prošli mjesec mrežom su se raširile informacije kako kompanija radi i na vlastitom glasovnom asistentu, čime bi ušli na tržište kojim dominiraju tehnološki velikani poput Googlea, Amazona i Applea.

 

Kopirati
Drag cursor here to close