Odgovornost za komentare

Nezadovoljni novim kodeksom iz Vijeća za tisak i online medije istupila dva portala

Usvojene Izmjene i dopune Kodeksa za tiskane i online medije BiH
Sci-Tech / Internet | 02. 02. 2022. u 22:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini 27. siječnja 2022. godine, odlukom skupštinske većine, usvojilo je Izmjene i dopune Kodeksa za tiskane i online medije BiH.

Ovim izmjenama usvojeno je šest potpuno novih članova Kodeksa, a 17 postojećih je korigirano. Na izmjenama Kodeksa od ožujka do prosinca 2021. godine radila je Ekspertska grupa koju su činili prof. dr. Enes Osmančević (predsjednik), prof. dr. Lejla Turčilo, urednik Berislav Jurič, novinarka Suzana Mijatović i odvjetnik Dražen Zubak.

Kako su priopćili iz Upravnog odbora Vijeća za tisak i online medije u BiH, novi članovi Kodeksa su: Član 3. Korištenje informacionih tehnologija, Član 8. Dezinformacije, Član 11. Nespojivost novinarske profesije, Član 12. Prigovor savjesti, Član 13. Prihvaćanje poklona i privilegije i Član 22. Transparentnost štampanih i online medija.

Između ostalog, korigirani Član 2. Kodeksa - Urednička odgovornost propisuje da su urednik i izdavač odgovorni za ukupan sadržaj tiskanog ili online medija, a time i za publiciranje korisničkih komentara u online komunikacijskom prostoru. Urednik u online mediju dužan je da uklanja korisničke komentare koji predstavljaju govor mržnje, poticanje na nasilje, huškanje, netrpeljivost, vrijeđanje, prijetnje i svaki drugi oblik neprimjerene i društveno neprihvatljive komunikacije.

Vijeće za tisak i online medije u BiH jedinstveno je samoregulacijsko tijelo, osnovano 2000. godine, čiji su članovi printani i online mediji iz cijele BiH. U decembru 2021. godine Vijeću je pristupilo 13 novih članova. Pristupanjem članstvu u Vijeću, mediji se opredjeljuju da će poštovati odredbe Kodeksa, odnosno pridržavati se novinarske etike i profesionalnih standarda izvještavanja. Misija Vijeća je zaštita slobode medija i profesionalnog izvještavanja, jednako kao i zaštita medija od političkih, ekonomskih i svih drugih pritisaka koji ugrožavaju slobodu informiranja.

Izmjene i dopune Kodeksa dostupne su na web-stranici Vijeća na linku: https://www.vzs.ba/index.php/vijece-za-stampu/kodeks-za-stampu-i-online-medije.

Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u BiH obavještava javnost da su portali Klix.ba i SportSport.ba zatražili brisanje iz članstva Vijeća zbog neslaganja s izmjenama u Kodeksu koji se odnosi na korisničke komentare.

''Žalimo što su se kolege odlučile na ovaj potez, ali smatramo kako navedeni član Kodeksa može samo doprinijeti uređenijem internetskom prostoru u BiH, smanjenju govora mržnje te da je jako važno da se medijski prostor očisti od neprimjerenih sadržaja'', priopćeno je iz Upravnog odbora Vijeća za tisak i online medije u BiH.

SportSport.ba obratio se portalu Bljesak.info i naveo kako je ''imao i primjedbe na nepoštivanje člana 11. (Nespojivost profesija).

''Da stvar bude do kraja jasna, ne smatram da navedeni mediji ne trebaju sudjelovati u radu VR, niti da navedeni novinari treba da napuste neku od svojih funkcija, već da Kodeks koji je usvojen nije prilagođen realnom stanju, te da je licemjerno usvojiti dokument koji nitko ne namjerava poštovati'', navedeno je u naknadnom reagiranju ovoga portala.

Kopirati
Drag cursor here to close