Graff

Hakeri ukrali podatke o Trumpu, Beckhamu i još 11.000 bogataša

Među 600-tinjak kupaca iz Velike Britanije su nogometna zvijezda David Beckham i njegova supruga Victoria, nogometni menadžer i bivši igrač Frank Lampard…
Sci-Tech / Internet | 31. 10. 2021. u 20:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa kibernetičkih kriminalaca provalila je na servere proizvođača luksuznih dragulja Graff, ukravši podatke o njihovim klijentima među kojima su bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, holivudske zvijezde i druge slavne osobe, objavile su britanske novine.

Hakeri iz grupe Conti upali su u 69.000 dokumenata koje su ukrali od Graffa, londonskog giganta nakita, objavio je Mail on Sunday.

Grupa, koju su razni zapadni mediji opisali kao ''bandu koja govori ruski sa sjedištem u blizini Sankt Peterburga'', navodno je prijetila novim curenjem informacija ako im se ne isplate deseci miliona funti otkupnine. Hakeri su navodno tvrdili da su se dočepali osobnih podataka oko 11.000 bogatih klijenata Graffa.

Mail on Sunday je citirao cyber stručnjake koji su rekli da su hakeri najvjerojatnije poslali lažnu e-poštu i naveli zaposlenike Graffa da otvore datoteku s virusom ransomware. Ova metoda bi omogućila kriminalcima da zaobiđu sigurnost kompanije i preuzmu veliku količinu podataka.

Kako navodi list, ukradeni dokumenti uključuju popise klijenata, fakture, račune i kreditne zapise. Među 600-tinjak kupaca iz Velike Britanije su nogometna zvijezda David Beckham i njegova supruga Victoria, nogometni menadžer i bivši igrač Frank Lampard, te drugarica Tamare Ecclestone, kćerke bivšeg šefa Formule 1 Bernieja Ecclestonea.

Američke slavne osobe koje se spominju u curenju su na holivudskoj A-listi Tom Hanks, Samuel L. Jackson i Alec Baldwin. Dokumenti sadrže sedam adresa za bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovu suprugu Melaniju, te dvije za voditeljicu talk showa Oprah Winfrey, navodi list. Rečeno je da je spomenut i bahreinski prijestolonasljednik i premijer Salman bin Hamad Al Khalifa.

Napadi ransomwarea na velike kompanije postaju sve češći, a timovi hakera koriste napredni softver kako bi ometali rad svojih žrtava i ukrali velike količine podataka.

Ove godine, Colonial Pipeline Company, operater najvećeg sistema naftovoda u SAD-u, bio je prisiljen platiti gotovo pet miliona dolara otkupnine hakerima koji su paralizirali poslovanje kompanije. Veći dio otkupnine kasnije je vraćen, piše RT.

Kopirati
Drag cursor here to close