Dogovoreno

Facebook će vratiti australske vijesti nakon izmjena zakona o medijima

Facebook je prošli tjedan blokirao sav medijski sadržaj te nekoliko računa vlade i odjela za hitne slučajeve.
Sci-Tech / Internet | 23. 02. 2021. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook je potvrdio da će vratiti australske novinske stranice nakon što je Canberra ponudila izmjene predloženog zakona osmišljenog kako bi se tehnološki divovi prisilili da plaćaju medijski sadržaj koji se prikazuje na njihovim platformama, rekao je u utorak australski ministar.

Australija i div društvenih mreža nalaze se u mrtvoj trci više od tjedan dana nakon što je vlada predložila zakon koji je zaprijetio dominaciji Facebooka i Alphabet Incovog Googlea na tržištu novinskog sadržaja.

Facebook je prošli tjedan blokirao sav medijski sadržaj te nekoliko računa vlade i odjela za hitne slučajeve.

No nakon serije pregovora između ministra državne riznice Josha Frydenberga i šefa Facebooka Marka Zuckerberga preko vikenda, dogovoren je ustupak.

Australija će ponuditi četiri amandmana, koji uključuju izmjenu obaveznog arbitražnog mehanizma koji se koristi kad tehnološki divovi ne mogu postići dogovor s medijskim kućama po pitanju poštenog plaćanja prikazivanja novinskog sadržaja.

"Zadovoljni smo da se australska vlada složila na određeni broj izmjena i garancija koje bave ključnim problemima glede dopuštanja komercijalnih sporazuma koji prepoznaju vrijednost naše platforme u zamjenu za vrijednost koju primamo od medijskih kuća", rekao je Facebook u priopćenju online.

Amandmani uključuju dvomjesečni period medijacije prije nego što se uključi posrednik kojeg je izabrala vlada, dajući vremena objema stranama da dođu do privatnog sporazuma, prenosi Hina.

Unosi se i pravilo doprinosa internetske kompanije "održivosti australske medijske industrije" preko postojećih dogovora koji se trebaju uzeti u obzir.

Ova problematika se promatra na međunarodnoj sceni, jer druge zemlje poput Kanade i Britanije razmatraju donošenje sličnog zakona.

"Ovi amandmani će donijeti daljnju jasnoću digitalnim platformama i medijskim kućama po pitanju toga kako bi se zakonik trebao ponašati i osnaživati okvir koji osigurava medijskim kućama da dobiju poštenu naknadu", izjavio je Frydenburg.

Australija je ranije govorila da neće mijenjati predloženi zakon.

Glasnogovornik australske medijske kuće i televizije Nine Entertainment Co. pozdravio je vladin kompromis, za koji je kazao da je pogurao "Facebook natrag u pregovore s australskim medijskim kućama."

Glasnogovornik Googlea je odbio komentirati.

Predsjednik australskog Povjerenstva za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača, Rod Sims, glavni tvorac zakona, nije bio odmah dostupan za komentar. U govoru ranije u utorak, Sims je odbio odgovoriti na pitanja o neodlučenom ishodu s obzirom na to da se pitanje nalazilo u parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close