Oformljen tim

EU će pomoći Ukrajini i u borbi protiv ruskih hakera

Šest država članica donijelo je odluku da aktiviraju tim, rekao je Margiris Abukevičius, zamjenik ministra u Ministarstvu nacionalne obrane Litve.
Sci-Tech / Internet | 23. 02. 2022. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija će aktivirati tim stručnjaka za kibernetičku sigurnost kako bi pomogli Ukrajini u borbi protiv cyber napada iz Rusije, objavio je portal POLITICO.

Europski tim za kibernetičku sigurnost uključuje 10 službenika za kibernetičku sigurnost iz šest europskih zemalja - Hrvatske, Estonije, Litve, Nizozemske, Poljske i Rumunjske - koji mogu pružiti pomoć zemljama koje se nađu pod kibernetičkim napadom.

Tim potpada pod program EU za suradnju u oblasti odbrane PESCO, što to će biti njegovo prvo raspoređivanje u misiju ovog tipa.

Šest država članica donijelo je odluku da aktiviraju tim, rekao je Margiris Abukevičius, zamjenik ministra u Ministarstvu nacionalne obrane Litve.

Ukrajinske službe za kibernetičku sigurnost upozorile su na nadolazeće kibernetičke napade i prijetnje u ponedjeljak, usred sukoba s Rusijom u istočnom dijelu zemlje.

Abukevičius je rekao da će evropski dužnosnici s Ukrajinom razraditi detalje o tome koliko će i kojih stručnjaka posvetiti određenoj operaciji.

''Slanje tima u Ukrajinu je također jedna od je opcija koju razmatramo'', rekao je Abukevičius, dodajući da će to ovisiti o vrsti podrške koju Ukrajina traži.

Ukrajinska vlada je sredinom mjeseca u pismu čelnicima EU zatražila pomoć u borbi protiv hakerskih napada prema vojnoj logistici.

Ukrajina se posljednjih godina suočila s nizom velikih hakerskih napada, od kojih su mnogi pripisani ruskim sigurnosnim službama.

Sredinom siječnja ove godine izvršen je veliki hakerski napad na web stranice više ukrajinskih ministarstava.

Srušene su stranice Ministarstva obrane, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva energetike i Ministarstva vanjskih poslova. Hakirana je i stranica državne službe za hitne slučajeve.

Kopirati
Drag cursor here to close