"Tek početak"

Australija i Japan uvele sankcije Rusiji

Vijesti / Svijet | 23. 02. 2022. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Al Jazeera / Australija i Japan uvele sankcije Rusiji (ilustracija) 

Japan i Australija objavili su danas da uvode gospodarske sankcije Rusiji zbog priznanja samoproglašenih republika na istoku Ukrajine, nakon što su ranije istu odluku donijeli Velika Britanija, Europska unija, SAD i Kanada.

Japanske sankcije uključuju zabranu izdavanja ruskih obveznica u Japanu i zamrzavanje imovine određenih pojedinaca, kao i ograničavanje putovanja u Japan, rekao je japanski premijer Kishida, prenosi Hina. 

"Postupci Rusije vrlo jasno nanose štetu suverenitetu Ukrajine i protivni su međunarodnom pravu. Još jednom kritiziramo ove poteze i snažno pozivamo Rusiju da se vrati diplomatskim razgovorima", rekao je.

"Situacija je i dalje prilično napeta i nastavit ćemo je pomno pratiti", dodao je.

Kishida je napomenuo da će detalji sankcija biti objavljeni u idućim danima.

Japanski je premijer istaknuo da Japan ima dovoljne zalihe nafte i ukapljenog plina pa kratkoročno neće biti značajnog utjecaja na opskrbu energijom.

Japan je gotovo desetinu ukapljenog plina 2021. kupio od Rusije, kao i 12 posto termalnog ugljena.

Australija će pak odmah početi uvoditi sankcije ruskim državljanima za koje vjeruje da su odgovorni za postupke te zemlje protiv Ukrajine, rekao je premijer Scott Morrison novinarima u srijedu.

"Australci se uvijek suprotstavljaju nasilnicima. Suprotstavit ćemo se Rusiji zajedno sa svim našim partnerima", poručio je Morrison dodavši da očekuje i dodatne sankcije Rusiji te da je ovo "tek početak procesa".

Kopirati
Drag cursor here to close