86. pozicija

BiH na samom dnu po pitanju cyber sigurnosti

Kada je u pitanju Globalni indeks cyber sigurnosti, Danska je na prvom mjestu.
Sci-Tech / Internet | 29. 10. 2021. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje je radio SEON, kompanija koja se bavi sigurnošću na internetu, a među njihovim klijentima su najveće svjetske tvrtke kojima treba usluga zaštite podataka, uključujući, recimo, avio-kompaniju "AirFrance".

"Globalni izvještaj o cyber kriminalu: Koje su zemlje najugroženije?" je naziv ovog istraživanja, u kojem je Myanmar označen kao najnesigurnija država u ovoj oblasti.

Slijede Kambodža, Honduras, Bolivija, Mongolija, Alžir, Zimbabve, Nikaragva, BiH te Salvador.

Kada je u pitanju Globalni indeks cyber sigurnosti, Danska je na prvom mjestu, Njemačka na drugom, a Sjedinjene Američke Države na trećem. Slijede Norveška, Velika Britanija, Kanada, Švedska, Australija, Japan, te Nizozemska, koja je na 10. poziciji.

"Ovo su zemlje u kojima je cyber sigurnost najjača, a ljudi su najzaštićeniji od cyber kriminala kroz zakonodavstvo i tehnologiju", ističe se u ovom opširnom istraživanju.

Pri samom dnu tabele je BiH, na 86. poziciji, od ukupno 94 zemlje obuhvaćene ovim izvještajem. Time se BiH, dakle, našla u društvu zemalja koje nude najmanju zaštitu od ove vrste kriminala.

"Ove zemlje imaju veoma slabo zakonodavstvo u vezi sa cyber kriminalom ili ga uopće nemaju, pa stoga nose najveći rizik za obavljanje transakcija koje uključuju vaše osobne podatke", navedeno je u istraživanju.

Inače, iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske nedavno su priopćili da u suradnji s Interpolom učestvuju u kampanji #SamoJedanKlik, koja ima za cilj da upozori javnost na ključne taktike današnjih velikih cyber prijetnji, i da upravo samo jedan klik može napraviti veliku razliku u zaštiti vaših računarskih sistema, mreža i osobnih podataka od cyber kriminalaca.

"Osnovni moto kampanje je da 'kliknemo, dodirnemo ili prevučemo na stotine puta dnevno, često automatski', i ona nastoji podsjetiti javnost da treba da obratimo pažnju na sve naše radnje na mrežama. Ostati na oprezu najbolji je način za sprječavanje ove vrste kriminala i očuvanje našeg cyber prostora", naveli su iz MUP-a Republike Srpske.

Podsjetimo, početkom listopada izvedena je velika policijska akcija zbog računarske prevare.

Naime, pripadnici FUP-a, u suradnji sa MUP-om Srpske, te dva županijska MUP-a izveli su ovu akciju na području oba entiteta, a uhićeno je sedam osoba.

"Sumnjiče ih da su računarskom prevarom metodama socijalnog inženjeringa i 'phishinga' preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune pravnih i fizičkih osoba", priopćeno je iz FUP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close