Tianjin

Zbog eksplozije u Tianjinu isključeno jedno od najsnažnijih svjetskih superračunala

Sci-Tech / Flash | 13. 08. 2015. u 14:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kinesko superračunalo Tianhe-1 isključeno je nakon što je zgrada u kojoj je smješteno oštećena kolosalnom eksplozijom u lučkom gradu Tianjinu, javlja Xinhua.

Nacionalni centar superračunala je smješten nekoliko kilometara od mjesta eksplozije koja je ubila najmanje 44 ljudi.

Unbelievable pictures show full devastation of Chinese warehouse explosion.

Posted by Daily Mail on Thursday, 13 August 2015


"Razbijeno staklo je prekrilo podove zgrade u kojoj je smješten Tianhe-1, a urušio se i dio krova", rekao je direktor centra Liu Guangming.

Superračunalo je radilo normalno nakon eksplozije, ali je isključeno iz predostrožnosti.

Tianhe-1 (Mliječni put-1) izgrađen 2008. proglašen je najmoćnijim superračunalom u 2010. godini, dok Tianhe-2 slovi kao najmoćnije svjetsko računalo već drugu godinu zaredom, navodi ECNS, a prenosi Index.hr.

Podsjetimo, u nizu gigantskih eksplozija koje su se u srijedu navečer dogodile u gradu Tianjinu na istoku Kine u zoni s tvornicama i skladištima poginule su barem 44 osobe a više od 500 je ozlijeđeno, objavila je u četvrtak agencija Xinhua.

Ova katastrofa koja se dogodila u jednom od četiriju najvećih kineskih gradova, podsjeća na stalni problem nepridržavanja propisa o industrijskoj sigurnosti u toj zemlji. Oko 23.30 sati po mjesnom vremenu (18.30 sati po srednjoeuropskome) golema vatrena kugla i vatra dizali su se iznad lučke metropole Tianjina osvjetljavajući nebo i izbacujući oblake prašine i krhotina desetke metara uvis. Na snimkama su se mogle vidjeti zgrade u plamenu, nizovi olupina izgorjelih automobila na parkiralištima i kontejneri razbacani poput lego kockica.

Kopirati
Drag cursor here to close