Čuveni Douglas DC-6B

Zavirili smo u Titov avion, nismo ostali razočarani

Nekadašnji predsjednički avion u utorak je sletio na pistu Zračne luke Mostar što je bila odlična prilika za fotografiranje jednog od najpoznatijih aviona u avijatičarskom svijetu.
Sci-Tech / Flash | 27. 08. 2021. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekipa portala Bljesak.info posjetila je čuveni Douglas DC-6B, poznatiji kao nekadašnji predsjednički avion Josipa Broza Tita.

Naime, nekadašnji predsjednički avion u utorak je sletio na pistu Zračne luke Mostar što je bila odlična prilika za fotografiranje jednog od najpoznatijih aviona u avijatičarskom svijetu.

"Avion je restauriran u izvornom obliku. Ništa nije mijenjano osim modernih GPS sustava", kazao je za Bljesak.info kapetan Douglasa DC-6B Raimund Riedmann.

Kako je istaknuo kapetan Riedmann, avion je težak za vožnju. Motori mu koriste obično gorivo, isto ono koje se koristi u automobilima, te nema 'servo' volana kao što je to slučaj u modernim avionima.

"Voziti Douglas DC-6B nije nimalo lagano, štoviše teško je. Vožnju je moguće usporediti s vožnjom starog kombija", rekao je kapetan Riedmann. 

Ipak, ovaj avion nije nimalo uobičajan. On odiše luksuzom te se po mnogo čemu razlikuje od današnjih aviona.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Zavirili smo u Titov avion, nismo ostali razočarani 

Kvaliteta, luksuz te precizno osmišljeni svaki djelić aviona ono su što izdvaja ovaj avion u moru modernijih.

Avion je prava atrakcija i predmet divljenja ljubitelja avijacije te ponos Red Bullove zračne flote Flying Bulls gdje ga od milja zovu "Diva".

Tito prvi vlasnik

Douglas DC-6B izgrađen je 1958. godine te ga je odmah kupio JAT (Jugoslovenski Aerotransport) i pretvorio u luksuzni avion za Josipa Broza Tita i njegove goste.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Zavirili smo u Titov avion, nismo ostali razočarani 

Nakon što je 1975. godine zamijenjen Boeingom 727 kao Titovim novim avionom, Douglas je prodan predsjedniku Zambije Kennethu Kaundi, koji ga je također koristio kao VIP letjelicu.

Poslije ga je kupio Chris Schutte, operater malih aviona iz Windhoeka (Namibija), koji ga je koristio za promotivne i turističke panoramske letove.

Za avion je 2000. godine saznao Sigi Angerer, bivši glavni pilot Flying Bullsa, koji se odmah zaputio u Namibiju kako bi pregledao avion i sa Schutteom potpisao predugovor. Nakon četiri mjeseca i nešto popravaka, avion je iz Windhoeka poletio za Salzburg. Put je trajao 28 sati, uz četiri međuslijetanja.

Potpuno restauriran 

Slijedila je mnogo detaljnija restauracija od 2001. do 2004. godine. Avion je dobio novi interijer, ali je zadržan njegov povijesni koncept.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Zavirili smo u Titov avion, nismo ostali razočarani 

Uz četiri nova motora, modernizirana mu je i elektronika. Avion je tijekom restauracije rastavljen u dijelove do posljednjeg šarafa, a zatim ponovo sastavljen.

Stručnjaci tvrde da je u boljem stanju nego ikad i da je tako renoviran da ga se može smatrati potpuno novim.

Naime, Douglas DC-6B u Mostar je dovezao 26 najboljih svjetskih skakača Red Bull ClifF Diving koji će u subotu 28. kolovoza skakati sa Starog mosta.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Zavirili smo u Titov avion, nismo ostali razočarani 
Kopirati
Drag cursor here to close