VIIP

Zašto većina astronauta pokvari vid u svemirskim misijama

Sci-Tech / Flash | 01. 12. 2016. u 08:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su probali da odgonetnu zašto se većina astronauta iz svemirskih misija vraća s oštećenim vidom.

Da bismo znali možemo li preživjeti na nekoj drugoj planeti, moramo se pozabaviti otkrivanjem reakcije našeg tijela u nultoj gravitaciji, a pravi odgovor mogu da nam daju astronauti, piše National Geographic.

Znanstvenici su na godišnjem skupu Društva za radiologiju Sjeverne Amerike odgovorili na pitanje zašto se većina astronauta, koja je u ekspedicije otišla sa savršenim vidom, na Zemlju vraća s blagim oštećenjem vida. Oni su ovaj fenomen pogoršanja vida uslijed intrakranijalnog pritiska u glavi nazvali VIIP.

Međutim, je li zaista problem u cerebrospinalnoj tečnosti koja je zadužena za normalno i zdravo funkcioniranje mozga i kičmenog stuba ili je ključna stvar u nečem drugom?

Nakon uspoređivanja rendgenskih snimaka, došlo se do zaključka koji je otklonio sve sumnje, a to je da je za oštećenje vida krivo vremensko razdoblje koji astronaut provede u svemiru.

Snimci jasno pokazuju da su astronautima koji borave dugo u svemiru oči mnogo više spljoštene, optički nervi su više natečeni i što je interesantno cerebrospinalna tečnost povećana je u očnoj duplji i dijelu mozga koji je zadužen za stvaranje iste.

To znači da je s povećanjem cerebrospinalne tečnosti veća vjerojatnoća da će se astronaut na Zemlju vratiti sa lošijim vidom.

Kopirati
Drag cursor here to close