TIBiH

Zakon o pristupu informacijama u BiH pogrešno tumačen

Sci-Tech / Flash | 28. 09. 2016. u 11:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog pogrešnog tumačenja i primjene Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH, javna poduzeća nisu na adekvatnom nivou transparentnosti i odgovornosti.

Zaključak je Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TIBiH) koji je danas u Sarajevu prezentiran na Konferenciji 'Pristup informacijama i otvoreni podaci', čime TIBiH obilježava 28. rujan, Međunarodni dan slobode pristupa informacijama.

Aleksandra Martinović, iz Odbora direktora ITBiH je navela da od 248 javnih poduzeća, odnosno, 66,3 posto od ukupnog broja istraživanjem obuhvaćenih poduzeća, svoj odgovor nije proslijedilo u zakonom predviđenom roku od 15 dana.

''Dosadašnja praksa je pokazala da javni organi u značajnom postotku  pogrešno tumače i ne primjenjuju pravilno odredbe ovih zakona. Tražene informacije od javnih poduzeća, predstavljaju javno dobro, te bi kao takve trebalo da su dostupne svim građanima BiH'', kazala je Martinović.

Stanojla Mandić, zamjenica povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštita podataka o osobi u Srbiji, kaže da su građani relativno zadovoljni pristupom informacijama, 'ali daleko od toga da možemo reći da smo zadovoljni'.

''Zadovoljni smo što su građani prepoznali vrijednost ovog zakona, ali nismo zadovoljni jer postoje poteškoće u dobivanju informacija bez intervencije povjerenika, odnosno, sve dok se ne izjavi žalba. Tako da je jako visoki procent tzv. šutnje uprave'', naglasila je Mandić.

Na konferenciji je istaknuto da u BiH, kao i zemljama regije, najveće zanimanje za dobivanje informacija je iz oblasti javnih resursa, privatizacija, javne nabavke, a kao razlog uskraćivanja informacija građanima je, povjerljivost dokumenta, obimna dokumentacija, poslovna tajna ugovornih organa, zaštita privatnosti, kao i da informacije nisu od javnog interesa.

Danas TIBiH organizira i ulične akcije u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, da bi se građani mogli informirati o njihovim pravima i načinima na koje mogu zahtijevati i dobiti informacije u posjedu javnih institucija, a tom prilikom će biti omogućeno građanima i da direktno sačine zahtjeve za pristup informacijama koje ih zanimaju.

Konferencija sutra nastavlja s radom u Banja Luci pod nazivom "Korupcija, mediji i cenzura na zapadnom Balkanu''.

Zakon o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI) donesen je na skupštini BiH u studenom 2000. godine, a do sredine 2001. i entitetska zakonodavna tijela su donijela slične zakone. Do danas je bilo nekoliko izmjena i dopuna ovog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close