Vršnjačko nasilje

VIDEO: 'Agresivnost i vršnjačko nasilje kod učenika u osnovnim školama'

Sci-Tech / Flash | 30. 05. 2017. u 12:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirela Šuman objavila je knjigu "Agresivnost i vršnjačko nasilje kod učenika u osnovnim školama" u kojoj je promišljala o situacijama s kojima se djeca suočavaju u školi i načinima na koji se kao roditelj može djelovati i pružiti najbolja podrška, ali i omogućiti nastavnicima, socijalnim radnicima i psiholozima da na osnovu konkretnih rezultata istraživanja prave određene modele u radu s djecom.

U toj je knjizi autorica pokazala da fizičko nasilje iako najvidljivije nije i najprisutnije, nego je to elektronsko i socijalno nasilje koje polako ulazi u sve pore društva i nekako je najprisutnije među školskom djecom. Namjera joj je bila da, između ostalog, potakne nastavnike i školsko osoblje da na drugi način rade s djecom, grade odnos s njima i motiviraju ih da o tome što više pričaju.

''Ni nastavnici, niti djeca ali ni roditelji niti školski sustav nisu spremni u prepoznavanju toga niti kako odgovoriti na sve to što je dodatni pokazatelj kako moramo praviti preventivne modele po kojima će se nastavnici educirati, a djeca ih prepoznavati da bi mogli prijavljivati to nasilje'', kazala je Šuman na predstavljanu knjige u kojoj je iskoristila svoje iskustvo u radu u nevladinom sektoru i posebno s mladima.

Podsjetila je da u BiH nema točan podatak o tome koliko je djece izloženo nasilju, ali i naglasila da se u određenim situacijama prihvata kao normalno i često je zato nevidljivo.

''Ne pridaje se važnost pri davanju nadimaka, kad se govore pogrdne riječi, ismijavaju načini govora, boja kože ili fizički nedostaci. To je sve zato što smo naučili da je nasilje samo ono kad se djeca fizički obračunaju s nekim'', naglasila je.

Počasni predsjednik Društva psihologa FBiH i Udruženja Narko-ne Ismet Dizdarević osvrnuo se na slobodno vrijeme djece i promatra ga kao otvoreni prostor u kojem je moguće očekivati i uspjehe i neuspjehe.

''To je razdoblje kad se obično dešavaju razni oblici nasilja, u školi ali i oko škole '', naglasila.

Elmedin Muratbegović s Fakulteta kriminalističkih nauka današnji događaj iskoristio je da upozori na činjenicu da su, od najtragičnijih događaja u posljednjih deset godina, svi krenuli od poruke na mobitelu (ili putem društvenih mreža), a sve je krenulo od zanemarivanja djece u smislu da su oni materijalno situirani, ali se predaju digitalnom okruženju bez kontrole. Stoga ukazuje na sinkronizaciju s potrebama najmlađih, iz čega proizlaze dobre, ali i loše stvari.

Kopirati
Drag cursor here to close