Znanstveni skup

U Mostaru održani Dani obiteljskog prava

Sci-Tech / Flash | 01. 04. 2017. u 20:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru i Njemačke fondacije za međunarodnu suradnju, u petak i subotu je u Mostaru održan 5. međunarodni znanstveni skup Dani obiteljskog prava pod nazivom 'Odsjeci prakse Europskog suda za ljudska prava u nacionalnim obiteljskim pravima'.

Na skupu su radove prezentirali nastavnici i suradnici na predmetima iz oblasti obiteljskog prava i srodnih znanstevnih disciplina pravnih fakulteta državnih sveučilišta iz BiH, s pravnih fakulteta sveučilišta u Kragujevcu i Novom Sadu, te sveučilišta u Rijeci i Zagrebu, a u radu skupa sudjelovali su suci općinskih sudova i stručni radnici centara za socijalni rad.

Prema riječima redovne profesorice na Pravnom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru Suzane Bubić, teme referata obuhvataju utjecaj prakse Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) na veliki broj oblasti obiteljskog prava: odnose između srodnika, istospolne zajednice, položaj transseksualnih osoba, odvojenost djece od roditelja i odražavanje osobnih odnosa, obiteljsko nasilje, tjelesno kažnjavanje djece, nasilni prekid trudnoće, surogat materinstvo, usvojenje, utjecaj na hrvatsko obiteljsko zakonodavstvo, problem nestalih beba u Srbiji, povredu prava na suđenje u razumnom roku te društvenu funkciju presuda ESLJP.

"Ovaj skup je nastavak suradnje između akademske zajednice i pravnih praktičara, uspostavljene na prethodna četiri znanstvena skupa. Nadamo se da će on doprinijeti nastavljanju i jačanju međusobne suradnje između bh. pravnih fakulteta, kao i njihove suradnje s fakultetima iz okruženja i drugim fakultetima čiji nastavnici sudjeluju u radu skupa", naglasila je profesorica Bubić.

Skup je održan u mostarskom hotelu 'Old Town'.

Kopirati
Drag cursor here to close