Sunčani most

U Mostaru održana interaktivna radionica Sat kodiranja

Sci-Tech / Flash | 09. 12. 2015. u 12:20 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inkluzivni vrtić Sunčani most tim povodom je domaćin interaktivne radionice Sat kodiranja (eng. Hour of code).

Radionica je počela danas s početkom u 10 sati. Sat programiranja je na pragu da postane najveći online edukativni događaj u svijetu do sada.

Namjera je bila da se djeci u vrtiću kroz igru predstave osnove programiranja na vrlo jednostavan način, prilagođen djeci predškolskog uzrasta.

Iz vrtića su zahvalili  Miranu Čerkiću predstavniku Vijeća roditelja, koji je ovu aktivnost s djecom u vrtiću osmislio i realizirao te na taj način omogućio da vrtić ''Sunčani most''  danas bude dio globalne mreže ''Hour of Code''.

Djeca su imala zadatak da upravljaju ''robotom''. A ''roboti'' su, za ovu prigodu, bili njihovi kostimirani vršnjaci iz skupine. Na podu smo postavili polja i prepreke preko kojih su djeca trebala voditi ''robote'', tako što su im zadala skup jednostavnih kretnji, navode iz vrtića.

Simboli za kretnje bili su nacrtani na kartonskim karticama (okret, skoči, pravo, desno itd.) i djeca su imala zadatak složiti ih po ispravnom redoslijedu kako bi ''roboti'' uspješno stigli do cilja.

Djeca su se međusobno smjenjivala u ulogama ''robota'' i ''programera'' i istinski su uživala u današnjoj aktivnosti. Nakon toga, djeca su imala priliku odigrati ovu igricu i na računalu.

U 2014. godini je u ovom događaju sudjelovalo 165 zemalja sa 60 milijuna sudionika. U BiH je sudjelovalo 139 škola i vrtića sa oko 15000 sudionika, tako da je BiH imala najviše organiziranih događaja u odnosu na sve zemlje u regiji.

''Želimo da se kroz igru, prilagođenu uzrastu djece, razvija njihovo logičko razmišljanje i izazovu iskre dječje kreativnosti. Namjera organizatora akcije Sat kodiranja, kojoj su se priključili Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Twitter i drugi je da se programiranje učini dostupnim svima i da se skrene pažnja na to da svatko od nas može i treba na(učiti) programirati'', ističu iz vrtića Sunčani most.

Osnovno znanje iz oblasti informatičkih tehnologija je neophodno, kako bismo na vrijeme pripremili djecu za budućnost, bez obzira kojim se poslom žele baviti. To potvrđuju i svjetska istraživanja kojima se predviđa manjak tehnološki obrazovane radne snage od skoro dva milijuna do 2018. godine, dok se broj njima namijenjenih poslova rapidno povećava.

Među osobama koje su podržale ovaj svjetski projekt su Mark Zuckerberg i Bill Gates, tvorci popularnih aplikacija kao što su Angry Birds i Plants vs. Zombies.

Kopirati
Drag cursor here to close