Nevidna voda

Speleološka ekspedicija u najdublju jamu u BiH

Ekspediciju je činilo 35 speleologa iz 12 klubova iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije i BiH.
Sci-Tech / Flash | 12. 08. 2021. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jami Nevidna voda pored Livna, najdubljoj jami u BiH i jednoj od najljepših na Dinari, speleolozi iz društva Željezničar iz Gospića, Velebit iz Zagreba i Mijatovi dvori iz Tomislavgrada organizovali su ronilačku ekspediciju. Ekspediciju je činilo 35 speleologa iz 12 klubova iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije i BiH, prenosi Federalna.ba.

Glas o ljepoti i dubini do sada najdublje istražene jame u BiH Nevidne vode brzo se širio u speleološkim krugovima, baš poput narodnog kazivanja o zastrašujućem zvuku u šumi iznad livanjskog sela Odžak.

''Prema predaji starih, znalo se za ovu jamu dosta dugo. Kada dođete na sam njezin otvor dolje se čuje šum vode. Međutim, ona se ne vidi, tako je ostalo ime Nevidna voda – priča Marino Vidović, član SD Mijatovi dvori Tomislavgrad.

Tijekom kišnog razdoblja huk vode čuje se i na kilometar udaljenosti od jame. Taj krški fenomen do ove godine tri puta su istraživali speleolozi iz susjedne Hrvatske, te došli do sifonskog jezera na dubini od 653 m.

''Hidrogeološka značajnost ove jame je ogromna zato što se unutra slijeva, evidentno, ogromna količina vode koja završava u tom sifonu koji je enormnih proporcija. To je ogroman vodonosnik koji je 100 m niže od razine Livanjskog polja'', objašnjava Đenis Barnjak, speleoroniteljica iz Hrvatske.

Najdublja je ovo jama u BiH i definitivno će to ostati još neko vrijeme, budući da ju je četvrta ekspedicija 'produbila' za još 60 metara.

Što je to što speleologe uvijek iznova vuče u njedra zemlje?!

''Tamo niko prije nikad nije ronio. Htjela sam zaroniti, vidjeti kako to izgleda. Čak i na topografskom snimku jame to izgleda impresivno, nevjerojatno. A sad kad sam ga vidjela, sad me još više vuče da dođem sljedeće godine. Istraživanje, definitivno'', ističe Barnjak.

Zahtjevnom istraživanju jame prethodile su ništa lakše pripreme.

''Tona i nešto opreme, sve to ide dolje, ronilačka oprema, sve je teško. Za napredovanje u ovakvoj jami trebaš puno ljudi koji će ti pomoći opremu samo dovući do jame, plus speleolozi koji će vući opremu '', navodi Josip Marković, speleolog i predsjednik SD Mijatovi dvori Tomislavgrad.

''Za opremanje ovakve jame trebalo je preko kilometar špage, bilo je potrebno zabušiti 100 sidrišta, puno bušilica, baterija, sve je to jako teško'', dodaje  Barnjak.

''Poslije zarona smo raspremali samo dno, izvlačili smo boce od jezera prema gore tako da smo 30 sati bili u jami s noćenjem na bivku'', naglašava Vidović.

Za speleologe Nevidna voda je umjerene, a za speleoronitelje ogromne zahtjevnosti zbog jako dubokog urona. Stoga će sljedeće godine zahtijevati vrlo kompleksno planiranje, drugačiji pristup i drugačiju opremu.

Kopirati
Drag cursor here to close