Stručnjaci upozoravaju

Pripremite se na terorističke napade bespilotnim letjelicama

Sci-Tech / Flash | 11. 01. 2016. u 17:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bespilotne letjelice bi mogle biti korištene od terorističkih grupa kao jednostavne, pristupačne i učinkovite zračne eksplozivne naprave, upozorava se u izvještaju grupe stručnjaka s Oxforda.

Ove letjelice koje će biti komercijalno dostupne imaju sposobnost pretvaranja u leteće bombe koje mogu pogoditi mete poput nuklearnih elektrana, premijerovog automobila i slično, upozoravaju stručnjaci.

''Ove letjelice su mjenjač u igri koji se nalazi u pogrešnim rukama'' upozorio je glavni autor iz grupe stručnjaka.

Vlada Velike Britanije, policija, vojska i sigurnosne službe trebaju uvesti protumjere za smanjenje ili ublažavanje rizika od komercijalno dostupnih letjelica koje se koriste za terorističke napade, prenosi The Guardian.

Preporučene protumjere uključuju i licenciranje letjelica, laserske sustave za zaštitu meta, kao i jasne smjernice za policiju i vojsku koja može pucati na neprijateljske letjelice.

Istraživanje je analiziralo više od 200 letjelica koje su dostupne u prodaji na ulicama ili internetu, a koje se mogu pretvoriti u eksplozivni materijal.

Također, upozoravaju na opasne mogućnosti ovih letjelica koje su u porastu i koje su teroristi i drugi aktivisti već prije koristili, prenosi se u izvještaju.

''Korištenje bespilotnih letjelica za nadzor i napade nije više samo nadležnost državne vojske. Teroristi, buntovnici, kriminalci korporativne i aktivističke grupe su već izrazile svoju želju i sposobnost u korištenju ovih letjelica protiv britanskih meta'' kazao je Chris Abbott, glavni autor ovog izvještaja i gostujući znanstveni suradnik na univerzitetu za društvena i međunarodna istraživanja u Bradfordu.

''Letjelice su u pogrešnim rukama'' dodao je Abbott, poručivši da Vlada treba ovu prijetnju shvatiti veoma ozbiljno i obavezati se na niz protumjera.

Kopirati
Drag cursor here to close