Svjesnost o autizmu

Osobama s autizmom potrebna stalna pomoć

Sci-Tech / Flash | 04. 04. 2017. u 21:01 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je tribina povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Događaj je organizirala Udruga studenata socijalnog rada ZAMFIS u suradnji sa Studijem socijalnog rada.

Predavači su bili roditelji desetogodišnjeg autističnog dječaka Filipa iz Gruda, Paula i Neno Tomić.

Oni su govorili o tome kako je tekao proces dijagnosticiranja autizma i kakav je uopće život takvih osoba.

"Bit predavanja je da se studenti upoznaju s poremećajem koji je sadržan u pojmu autizam i što to taj poremećaj nosi sa sobom. Želimo osvijestiti mlade kako se može poboljšati položaj u društvu osobama s ovim stanjem", rekao je Neno Tomić.

Majka autističnog dječaka Filipa, Paula Tomić, u svom je izlaganju govorila o tome kako je došlo do dijagnoze i kako je ona osobno doživjela saznanje da njezino dijete ima autizam.

"Prijelomni trenutak u životu roditelja s autizmom je onaj u kojem ti liječnik u oči kaže njegovu dijagnozu. Pokušavaju je malo ublažiti, ali ispod svih utješnih nazivlja ostaje istina da tvoje dijete ima neurološki razvojni poremećaj, odnosno da njegov mozak funkcionira na jedan sasvim drugačiji način od uobičajenog", objasnila je Paula Tomić.

Pročelnica socijalnog rada doc. dr. sc. Davorka Topić Stipić je istaknula kako je osobama s autizmom potrebna stalna pomoć.

"Obući se u plavo ili zaogrnuti se u plavo, čitati s plavog papira nije dovoljno. Obojiti zgradu vlade na pola sata u plavo jest lijepo i to je okidač o podizanju svijesti, ali nama ne treba bljesak nego trajno svjetlo, nama treba konstantna i stalna pomoć u ovom vidu", poručila je Topić Stipić.

Okupljenim je na samom početku tribine prikazan kratki film o autizmu kako bi se bolje objasnila tema predavanja.

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Zbog prirode nastanka i manifestacije, autizam je vrlo složen poremećaj. Glavne karakteristike su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

Kopirati
Drag cursor here to close