@spotterdavion

Pogledajte ljepotu maketarstva

Nermin Podžić, Sarajlija s bečkom adresom, strastveni je ljubitelj zrakoplova, a još strastvenije izrađuje makete istih. Nešto poput našeg Mostarca Gorana Sudara, s kojim je veliki prijatelj.
Sci-Tech / Flash | 12. 05. 2022. u 13:00 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još od malih nogu, kada je, odrastajući uz ogradu vojne baze Rajlovac gledao avione, a pogotovo nakon što je sa svojom rajom uspio, kroz istu tu ogradu, ući u dio baze na kojem su se nalazili rashodovani avioni (CF-86E Sabre), Nermin Podžić postao je vezan uz sve što leti.

Onda je, poput mnogih dječaka s ovih prostora, u nekom kutu robne kuće naišao na makete (tada vrlo popularne marke ESCI) – i hobi je mogao početi. Uz malu asistenciju starijih rođaka prvi nesigurni koraci doveli su do sve boljih i boljih maketa, a danas u Beču Nermin uživa koristeći slobodno vrijeme sklapajući sve savršenije makete zrakoplova.

Foto: Privatna arhiva / Nermin Podžić

Ozbiljne marke proizvođača maketa, poput svim maketarima poznatih Hasegawa, G.W.H, Trumpeter ili Tamiya, izbacuju svake godine sve detaljnije i detaljnije predloške, a iz njih onda Nermin stvara vlastitih ruku djelo. Poput svakog maketara. Maketa naime dođe u dijelovima i svaki napravljeni avion, ma koliko slijedio upute i pokušavao biti jednak originalu zapravo je malo originalno umjetničko djelo.F-14D Super Tomcat  - Pogledajte ljepotu maketarstva

Foto: Nermin Podžić / F-14D Super Tomcat 
Foto: Nermin Podžić / McDonnell Douglas F4G Phantom II
Foto: Nermin Podžić / Messerschmitt Bf109E

Vrijeme potrebno za izradu jedne makete, kaže Nermin, ovisi o mnogo faktora, samoj težini makete, odnosno, broju sastavnih dijelova, brzini i umijeću maketara, kao i željenom izgledu i tehnikama farbanja.

Svaki ozbiljan maketar farba svoj sklopljeni model takozvanim zračnim kistom, a konačni touch čini takozvani „weathering“, tehnika starenja makete, koja prikazuje avion nakon nekoliko godina eksploatacije u takozvanom rabljenom, nesavršenom stanju, sa svim ožiljcima na boji, gumama i oplati.

Sve u svemu divan hobi, koji samo naizgled puno košta (makete, ovisno o razmjeri, možete nabaviti po cijeni od ispod 50 , pa i preko 100 eura, s tim da se ljepilo i boje, kao i alat dodatno nabavljaju), ali maketaru zauzvrat daje pregršt zadovoljstva, kako dok sklapa maketu, tako i dok gleda završen avion na polici. Naravno, zadovoljštinu daju i uzdasi onih koji prvi put ugledaju takvo što.

Više o Nerminu doznajte na Instagramu, a ovdje pogledajte i galeriju fotografija.

Kopirati
Drag cursor here to close