otvoreno pismo

'Naše društvo' o zdravstvu u HNŽ: Ne vrijeđajte inteligenciju građana

Sci-Tech / Flash | 12. 07. 2016. u 12:10 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom novonastale situacije u zdravstvenom sektoru mreža nevladinih organizacija iz Mostara "Naše društvo" uputila je otvoreno pismo institucijama Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanske županije u kojem se navodi kako su trenutna situacija i potezi Porezne uprave posljedica dugogodišnjeg ignoriranja problema u spomenutom sektoru od strane svih nadležnih tijela.

"Pozivamo da se prestane s vrijeđanjem inteligencije građana/pacijenata koji već godinama na svojim leđima i kućnim proračunima trpe sve probleme u sustavu zdravstva koji nisu počeli blokadama računa nego mnogo, mnogo ranije. Posebno ukazujemo na licemjerne prijetnje da će doći do uskraćivanja usluga pacijentima. Draga gospodo, sve dok mi imamo obvezu plaćati poreze i doprinose, imamo i pravo tražiti pravovremene i kvalitetne zdravstvene usluge koje su inače zajamčene međunarodnim konvencijama i Ustavom BiH. Jedan od najvećih problema jeste činjenica da ste vi to zaboravili, kao i činjenica da su pacijenti kršenje svojih prava prihvatili kao realnost", navodi se u otvorenom pismu.

Iz "Našeg društva" navode kako Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-raspolaže i upravlja novcem građana i postavljaju pitanje jesu li ikada objasnili građanima na koji način kontroliraju kako se taj novac troši, na koji način nadgledaju obim i kvalitetu usluga koje u ime građana plaćaju zdravstvenim ustanovama te imaju li podatke o zadovoljstvu korisnika/pacijenata listama čekanja i neispravnim uređajima u zdravstvenim ustanovama?

U otvorenom pismu "Naše društvo" postavljaju pitanje federalnom ministru zdravstva Vjekoslavu Mandiću je li mu poznato da u HNŽ-u već 10 godina participaciju plaćaju djeca i mnogi drugi koji ju ne bi trebali plaćati te zna li kako u HNŽ-u žive djeca dijabetičari?

Kada je riječ o problemima u zdravstvenom sektoru potrebna su sistemska rješenja, a prvi korak trebala bi biti revizija poslovanja i učinka svih relevantnih institucija i ustanova u sustavu zdravstva, poručili su iz mreže nevladinih organizacija "Naše društvo".

Kopirati
Drag cursor here to close