Uređenost

Međunarodni dan otvorenih podataka: BiH opet kaska

Jedan od najvažnijih oblika otvorenih podataka su podaci javne uprave u otvorenom formatu, koji nastaju radom institucija vlasti.
Sci-Tech / Flash | 05. 03. 2021. u 16:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan otvorenih podataka obilježava se 6. ožujka ove godine. To je godišnji događaj koji promovira upotrebu otvorenih podataka a održava se globalno i obično uključuje veliki broj aktivnosti širom svijeta kao što su seminari, demonstracije, radionice, hakatone, obuke ili najave objavljivanja otvorenih podataka.

Ove godine održati će se 276 događaja širom svijeta.

Otvoreni podaci su podaci koje svako može slobodno koristiti i distribuirati bez ograničenja u vezi autorskih prava, patenata ili drugih mehanizama kontrole.

Ciljevi pokreta za otvorenim podacima su slični ciljevima srodnih pokreta kao što su softver otvorenog koda, otvoreni hardver, otvoreni sadržaj, otvoreno obrazovanje, otvoreni obrazovni resursi, otvorena vlada, otvoreno znanje, otvoreni pristup, otvorena nauka i otvoreni Internet.

Jedan od najvažnijih oblika otvorenih podataka su podaci javne uprave u otvorenom formatu, koji nastaju radom institucija vlasti.

Ovakvi podaci su prepoznati kao ključni alat za otvaranje javnih institucija prema građanima, medijima i civilnom društvu, a važni su za jačanje transparentnosti i društvene odgovornosti.

Bosna i Hercegovina (BiH) trenutno nema usvojenu javnu politiku o otvorenim podacima. Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) preporučilo je u svom posljednjem izvještaju za BiH da se u suradnji sa civilnim društvom razvije državna strategija otvorenih podataka koja bi trebala podstaći otvaranje raznih javnih registara i drugih administrativnih podataka.

Kompletan izvještaj za Bosnu i Hercegovinu možete pročitati OVDJE

 

Kopirati
Drag cursor here to close