Gama zrake

Jeste li znali da Mostar ima Sustav za ranu najavu izvanrednog radijacijskog događaja?!

Sci-Tech / Flash | 06. 12. 2016. u 15:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radioaktivnost u zraku iznad Mostara mjeri, ili bi barem trebala mjeriti, specijalna mjerna stanica postavljena na Bijelom brijegu. Za razliku od svakodnevnim informacija koje dobivamo za temperaturu i trak zraka, stanovnici Mostara rijetko ili skoro nikada nisu čuli za rezultate očitovanja s ove gama-stanice koja bi se trebala oglasiti jedino u slučaju ''izrazito jakog vjetra s Fukušime'' ili poveće ozonske rupe iznad Hercegovine.

Na sreću, od 2004. godine kada nam je IAEA donirala 11 ovakvih mjernih uređaja, do danas, nije bilo razloga za uzbunu.

Mjerenje radioaktivnosti u životnoj sredini povjereno je Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH (DARNS) koja periodično provodi nadzor u skladu s Pravilnikom o monitoringu životne sredine s obzirom na radioaktivnost, objavljenom prije dvije godine. Osim ovoga postoji i Pravilnik o granici radionuklida u hrani, vodi za piće, hrani životinjskog porijekla, građevinskom materijalu i drugim proizvodima koji se koriste u BIH.

Nama najzanimljiviji dio odnosi se na monitoring radioaktivnosti u zraku. U tu svrhu je postavljen online sustav za ranu najavu izvanrednog radijacijskog događaja pomoću mjerenja ambijentalnog gama-zračenja. Sustav je donirala IAEA kroz projekt tehničke suradnje još daleke 2004. godine. Sustav se sastoji se od 11 mjernih stanica raspoređenih širom zemlje, od toga 6 u FBiH u vlasništvu Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a 5 u RS u vlasništvu Instituta za javno zdravstvo RS.

U Mostaru, Zavod za javno zdravstvo gazduje jednom od tih stanica koje do sada, nažalost, nisu adekvatno uvezane … Ova nadzorna stanica radioaktivnog zračenja nalazi se na Bijelom brijegu.

Emir Dizdarević direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH za Bljesak.info ističe …

Pored mjernih stanica koje kontroliraju radioaktivnost u zraku, Agencija je postavila dvije sonde za mjerenje radioaktivnosti u vodi. Jedna je postavljena u sustav otpadnih voda Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka, a druga u korito rijeke Vrbas i pružaju mogućnost monitoringa ispuštanja radioaktivnih tvari koje se koriste u Zavodu za nuklearnu medicinu u javne vodotokove.

Agencija planira jednu od ovakvih mjernih sondi koja će kontrolirati količinu radiofarmaka, radioaktivnog kontrasnog sredstva koje se daje pacijentima u svrhu dijagnostike različitih bolesti, postaviti u Neretvi na mjestu gdje eventualno Klinička bolnica ispušta kanalizaciju. Na ovaj način Agencija želi vidjeti jesu li dovoljno odstajale izlučevine pacijenata prije ispuštanja u Neretvu.

Trenutno nije definiran rok postavljanja ovakvog mjernog uređaja u Neretvi, ali direktor Emir Dizdarević ističe kako je njegova nabavka planirana.

Bilo je riječi i o nabavci odgovarajuće tehničke opreme kako bi se nadogradio postojeći sustav, o nemogućnosti prikupljanja i razmjene podataka između središnjeg registra i gama stanica...

Kako je navedeno u Izvješću o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti u BiH, tijekom 2015. godine nije bilo događaja koji bi doveli do povećanja radioaktivnog zračenja u okoliši koji bi uključio postavljene alarme u sustavu za ranu najavu. Pored toga što je ovaj sustav radio protekle godine, i dalje su evidentni problemi u funkcioniranju pojedinih gama-stanica u funkcioniranju uslijed nedostatka financijskih sredstava za njihovo servisiranje i održavanje (stranica 33 Izvješća).

Razgovor s Emirom Dizdarevićem direktorom Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH uradili smo danas u Mostaru gdje se održala jedna od četiri radionice koje će kroz ovaj tjedan Agencija organizirati u BiH sa licenciranim korisnicima koji koriste izvore ionizirajućeg zračenja.

Direktor Dizdarević je govorio o današnjem predavanju na kojemu je prisutne pored regulatornih aktivnosti, upoznao i sa projektima Međunarodne agencije za atomsku energiju i Europske unije koji se odnose na nuklearnu sigurnost i zaštitu o ionizirajućeg zračenja…

Jedan od projekata na kojima ova Agencija radi je referentne dijagnostičke doze jer žele da uvedu maksimalne doze koje pacijenti primaju na dijagnostičkim pretragama u BiH. Krenut će sa kliničkim bolnicama gdje će pregledati njihove protokole kako bi sa minimalnom količinom x zraka dobili dovoljno dobru dijagnostičku sliku i da se dovoljno dobro može očitati nalaz.

Govoreći o izvanrednim situacijama u slučaju radiološkog i nuklearnog događaja direktor Dizdarević govorio je o namjeri da razvije procedure za Civilne zaštite i njihovom prvom odgovoru. Osim ovoga, na radionici je bilo riječi i o edukaciji iz ove oblasti, platformama i aplikacijama za regionalne i među regionalne projekte  …

Direktor Emir Dizdarević na kraju razgovora osvrnuo se na iznalaženje rješenja za središnje skladište radioaktivnog materijala u BiH, kao i na radioaktivnim gromobranima koji se u javnosti najčešće spominju. BiH nema velike količine radioaktivnog otpada. Ono što ima su ..

Kopirati
Drag cursor here to close