Podrška obrazovanju

Izrađen dokument 'Koncepcija osnovnog obrazovanja odraslih u BiH'

Sci-Tech / Flash | 28. 04. 2016. u 15:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Koncepcija osnovnog obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini'' naziv je dokumenta koji je danas na okruglom stolu prezentiran medijima i pojašnjena njegova svrha i namjena u obrazovnom sustavu BiH.

Ovaj dokument će u budućnosti predstavljati okosnicu prijedloga za organiziranje i realiziranje osnovnog obrazovanja odraslih koji se temelji na socijalno-ekonomskim potrebama, demografskim i obrazovnim karakteristikama BiH, globalnim i europskim strategijama i smjernicama u području obrazovanja i učenja odraslih, te reformskim nastojanjima u oblasti obrazovanja i implementaciji koncepta cjeloživotnog učenja u BiH.

''Ova temeljna polazišta dokumenta omogućuju objašnjenje značaja obrazovanja odraslih, posebno osnovnog obrazovanja odraslih, za razvoj kvalificirane radne snage, unapređivanje zapošljavanja i građanskog aktivizma pojedinaca i društvenih grupa i prevenciju njihove marginalizacije, odnosno socijalne isključenosti i siromaštva'', rekla je Azra Ramić, stručna savjetnica u projektu.

Na predstavljanju dokumenta su sudjelovali i članovi radne grupe, pojašnjavajući koncept koji je, u našem društvu, inovativan i primjenjiv u svakom trenutku: sada ili u određenim fazama, kada se steknu uvjeti za cjelokupnu ili parcijalnu primjenu ove koncepcije.

Suštinu dokumenta čine tri modela i pristupa materiji, a prvi je model osnovnog općeg obrazovanja odraslih i podrazumijeva klasično obrazovanje odraslih koje, u konačnici, vodi do formalne diplome i namijenjen je osobama koje, iz bilo kojeg razloga, nisu uspjele završiti osnovno obrazovanje do odrasle dobi, a namjeravaju nastaviti proces formalnog obrazovanja i upisivanje u srednju školu.

Drugi model je funkcionalno obrazovanje koje, uz klasično osnovno obrazovanje za odrasle, podrazumijeva i sinkroniziranu stručnu obuku, čime ovaj model osigurava vertikalnu prohodnost i, najvažnije, povećanje zapošljavanja. Model je namijenjen svim aktivnim tražiteljima posla, ali i onima koji su već uposleni i traže priliku za poboljšanje svog radnog statusa.

Treći model funkcionalnog opismenjavanja orijentiranog na životne vještine je, nedvojbeno, najinovativniji i do sada nije bio dijelom obrazovne strategije, unatoč činjenici da za njim postoji ili će, u doglednoj budućnosti, postojati iznimna potreba društva u cjelini.

Dokument afirmira osnovna načela u organizaciji i realizaciji osnovnog obrazovanja odraslih koja uključuju fleksibilnost, integraciju općeg i stručnog obrazovanja, funkcionalnost i usmjerenost na ishode učenja.

Članovi radne grupe koji su sudjelovali u produkciji dokumenta dolaze iz nadležnih obrazovnih institucija u BiH, priopćeno je iz GIZ-a.

Okrugli stol je održan u organizaciji projekta 'Podrška obrazovanju odraslih', financiranog od njemačke vlade a kojeg u BiH implementira Njemačka vladina organizacija GIZ - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH .

Kopirati
Drag cursor here to close