Future of Life

Hawking: Tri stvari koje će pokopati čovječanstvo

Sci-Tech / Flash | 29. 03. 2016. u 05:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stephen Hawking svakako je najpoznatiji po radovima iz astrofizike i po znanstveno popularnim djelima, ali također, redovno upozorava na opasnosti koje prijete čovječanstvu. Časopis Physics astronomy izdvojio je tri stvari za koje je Hawking rekao da će dovesti do kraja ljudske civilizacije.

Umjetna inteligencija (AI)

Hawking je dio male, ali rastuće grupe istraživača koja je zabrinuta zbog “jake” umjetne inteligencije koja bi mogla konkurirati i nadmašiti ljudsku.

“Razvoj prave umjetne inteligencije mogao bi značiti kraj čovječanstva”, jasan je Hawking. Njegovo upozorenje bio je odgovor na pitanje BBC-jevog novinara o AI-ju.

Prošlog mjeseca, Hawking, Musk i mnogi drugi znanstvenici i tehnolozi potpisali su otvoreno pismo u kojem upozoravaju na opasnost umjetne inteligencije: "Zbog velikog potencijala umjetne inteligencije, izuzetno je važno istražiti kako požnjete prednosti, a izbjeći potencijalne opasnosti''.

Pismo je objavio Institut Future of Life, volonterska organizacija koje nastoji smanjiti prijetnje za opstanak za čovječanstva.

Ljudska agresija

Na pitanje koju bi ljudsku manu želio da promjeni, Hawking je odgovorio da je riječ o agresiji: “Možda je bila korisna u doba dok smo živjeli u pećinama; da bismo dobili više hrane, zauzeli veću teritoriju ili osvojili poželjnijeg partnera, ali sada agresija prijeti da će nas sve uništiti”, odgovorio je on.

Izvanzemaljci

Još 2010. Hawking je rekao da, ako inteligentan izvanzemaljski život postoji u svemiru, ne bismo ga htjeli sresti.

"Ako nas izvanzemaljci ikad posjete, mislim da će ishod biti sličan onom kao kad je Columbus prvi put došao u Ameriku, što nije ispalo jako dobro za Indijance. Napredna izvanzemaljska civilizacija mogla bi postati nomadska, a ti putnici bi vjerojatno htjeli da poraze i kolonizirali svaku planetu na koji bi sletjeli, analizira Hawking.

- Ako je tako, ima smisla da iskoriste svaku novu planetu za materijal za gradnju što više svemirskih brodova kako bi mogli nastaviti dalje.

Kopirati
Drag cursor here to close