Nove regulacije

BiH: Osobe koje upravljaju dronovima morat će proći posebnu obuku

Sci-Tech / Flash | 10. 03. 2016. u 16:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) trenutno radi na izradi posebnog propisa kojim bi se definirala upotreba zrakoplovnih sustava na daljinsko upravljanje, odnosno bespilotnih letjelica ili dronova.

Tim dokumentom trebalo bi definirati pod kojim uvjetima se mogu vršiti operacije ovim letjelicama u zračnom prostoru BiH.

Kako industrija tih letjelica ima veliki potencijal i mogućnost stvaranja radnih mjesta, a u isto vrijeme potrebno je zaštititi i ostale sudionike u zračnom prometu, ali i zdravlje i živote građana, njihovu imovinu i privatnost, BHDCA danas je u Banja Luci organizirao i radionicu o temi ''Upotreba zrakoplovnih sustava na daljinsko upravljanje (bespilotnih letjelica/dronova)''.

Cilj radionice je, naveo je stručni saradnik za odnose s javnošću u BHDCA Aleksandar Lalović, iznaći najbolja i optimalna rješenja za budući propis koji bi pomirio zatjeve operatora i ostalih sudionika u zračnom prometu te građana.

Iako ne postoji poseban propis koji regulira ovu oblast, upotreba ovih letjelica je definirana Naredbom o pravilima letenja i Pravinikom o odobravanju letova, u skladu s odredbama Zakona o zrakoplovstvu BiH.

Predsjednik ''Aerokluba'' Mostar Jurica Kolobarić ističe da bi pravilnikom trebalo definirati da osobe koje se bave ovom profesijom budu obučene za upravljanje bespilotnim letjelicama

Također, podsjetio se da ovim letjelicama može vršiti snimanje zraka, izviđanje, pretraga terena, te prijenos tereta do pet kilograma težine.

Raspravi o ovoj temi su, osim predstavnika BHDCA, nazočili i predstavnici sigurnosnih struktura u BiH, zrakoplovne industrije i operatora ovih letjelica.

Kopirati
Drag cursor here to close