Red Bull Player One

Banjalučki gamer predstavlja BiH u Sao Paulu: ''Idem u Brazil po titulu''

Mladi banjalučki gamer Đorđe Blagojević je pobjednik prvog bh. izdanja globalnog turnira Red Bull Player One i predstavljat će našu zemlju na Svjetskom finalu u Sao Paulu.
Sci-Tech / Flash | 29. 11. 2019. u 12:25 Bljesak.info
Soge - pobjednik Red Bull Player One BiH 2019

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Popularnost eSportova je postala svjetski fenomen, a ovom trendu se počinje priključivati i gaming scena u našoj zemlji. Mladi banjalučki gamer Đorđe Blagojević je pobjednik prvog bh. izdanja globalnog turnira Red Bull Player One i predstavljat će našu zemlju na Svjetskom finalu u Sao Paulu.

Gaming scena je na svjetskom nivou već uveliko dostigla vrijednost i popularnost filmske, glazbene i sportske industrije. O rapidnom rastu eSportova svjedoče prepune dvorane na turnirima diljem planete, multimilijunski nagradni fondovi i transferi igrača.

Foto: PR / Banjalučki gamer predstavlja BiH u Sao Paulu

Značajan iskorak za razvoj domaće eSports scene predstavlja prvo bh. izdanje turnira Red Bull Player One, koji se igra u planetarno popularnoj igrici League of Legends. Na nedavno održanom bh. finalu u Banjoj Luci pobjedu je odnio domaći natjecatelj Đorđe Blagojević, koji uskoro putuje u Brazil gdje će u velikom Svjetskom finalu predstavljati našu zemlju.

Đorđe je gaming zavolio s pet godina, kada su mu rođaci za poklon kupili Super Nintendo. Na početku je igrao Super Mario, da bi vremenom prešao na strategije. Svoj gamerski nadimak Soge dobio je igrajući megapopularni Counter Strike, u kojem je volio koristiti snajper (Soge na japanskom znači snajper). Danas uglavnom igra League of Legends, za koju se specijalizirao.

Foto: PR / Banjalučki gamer predstavlja BiH u Sao Paulu

Turnir koji su u suradnji organizirali Red Bull i Kuvo TV smatra veoma dobrim početkom za bh. gaming scenu, za koju kaže da je još uvijek u razvoju.

''Red Bull Player One je bio na mnogo višem nivou od ostalih turnira. Tu sam se osjećao kao profesionalni igrač. A mislim da je to cilj apsolutno svakog gamera - da se na kraju profesionalno bavi time'', kaže Đorđe.

Foto: PR / Banjalučki gamer predstavlja BiH u Sao Paulu

Izuzetno je optimističan pred odlazak u Brazil. U Sao Paulu će odmjeriti snage s predstavnicima još 27 zemalja, čiju igru proučava na internetu dok se vrijedno priprema za turnir.

''U Sao Paulu očekujem pobjedu, naravno. Ne bih ni igrao ovaj turnir da nisam očekivao pobjedu'', pun je samopouzdanja naš gamer.

Svjetsko finale Red Bull Player One se održava 30. studenog i 1. prosinca u južnoameričkoj metropoli, a moći će ga pratiti i gledatelji u našoj zemlji na Red Bullovom kanalu na servisu Twitch.

Red Bull Player One je projekat pokrenut s ciljem razvoja sve masovnije eSport zajednice i pružanja podrške mladim talentima u izlasku na veliku scenu.

Foto: PR / Banjalučki gamer predstavlja BiH u Sao Paulu

Ove jeseni je prvi put organiziran i u BiH, u suradnji Red Bulla i Kuvo TV, tima koji radi na pokretanju i razvijanju regionalnih gaming, eSport i medijskih projekata. Online kvalifikacije su privukle preko 150 natjecatelja, a finalni događaj je pratilo više od 2.000 gledatelja, kako uživo, tako i putem prenosa na više internet platformi.

Kopirati
Drag cursor here to close