Mostar

Amus o autorskim pravima na području Hercegovine

Sci-Tech / Flash | 25. 10. 2016. u 11:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autorsko glazbeno djelo je originalna individualna duhovna tvorevina, čiju kolektivnu zaštitu na području Bosne i Hercegovine vrši jedino Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS), koja okuplja skoro 800 autora iz svih krajeva naše zemlje, zaključak je sa Stručnog skupa o zaštiti autorskih prava koji je u utorak održan u Mostaru.

AMUS je ovaj skup organizirao s ciljem upoznavanja autora sa njihovim pravima, te korisnika glazbenih djela sa sistemom kolektivne zaštite autorskih prava.

Skupu je u velikoj dvorani hotela 'Mostar' prisustvovao veliki broj kako autora i korisnika glazbenih djela tako i predstavnika institucija čije je djelovanje u smislu zaštite autorskog prava predviđeno zakonima koji regulirajuu oblast autorskog prava, među kojima je Institut za intelektualno vlasništvo BiH.

Prisutne su pozdravili i uvodnu riječ dali Davor Sučić (Sejo Sexon), predsjednik Upravnog odbora AMUS-a, Maja Sarihodžić (Maya Sar), članica Upravnog odbora AMUS-a te Lejla Trnčić, generalna direktorica Stručne službe AMUS-a. Oni su istaknuli izuzetnu važnost današnjeg skupa, posebno za područje Hercegovine, s kojeg dolazi velik broj veoma uspješnih i talentiranih autora glazbenih djela.

Riječ je zatim uzeo magistar iz oblasti autorskog prava, Haris Hasić, koji je u svojoj dvosatnoj prezentaciji ukazao na osnovne odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima i Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava te ulogu AMUS-a u sustavu kolektivne zaštite prava autora glazbenih djela. Hasić i predstavnici AMUS-a su tijekom prezentacije odgovarali na pitanja prisutnih.

U pauzi i po završetku Stručnog skupa autori i svi sudionici su razmijenili mišljenja i upoznali se o svim aktualnostima u radu AMUS-a. Posebno raduje činjenica da je Stručnom skupu u Mostaru prisustvovao velik broj studenata mostarskih visokoškolskih ustanova, koji su sa velikom pažnjom pratili ovaj skup.

Ovo je drugi skup ovakve vrste kojeg organizira AMUS. Prošlog utorka skup je održan u Banja Luci, a u narednom periodu AMUS će i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine organizirati Stručni skup o zaštiti autorskih prava, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Kopirati
Drag cursor here to close