Akademska 2024./25.

Otvoren natječaj za upis studenata na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru

Natječaj za upis na I ciklus studija (dodiplomski studij) otvoren je do 1. srpnja 2024. godine, a upis na II ciklus studija (diplomski studij) otvoren je do 4. studenoga 2024. godine.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 06. 2024. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru je otvoren natječaj za upis studenata u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija za akademsku 2024/25. godinu.

Natječaj za upis na I ciklus studija (dodiplomski studij) otvoren je do 1. srpnja 2024. godine, a upis na II ciklus studija (diplomski studij) otvoren je do 4. studenoga 2024. godine. Pravo na upis i status studenta na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru imaju svi kandidati koji su završili četverogodišnju školu u Bosni i Hercegovini ili u inozemstvu, u skladu s Javnim natječajem za upis studenata u prvu godinu, Planom upisa studenata i Odlukom o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje redoslijeda za prijem kandidata koji su dostupni u tekstu konkursa na službenoj stranici www.unmo.ba.

Na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru omogućeno je apliciranje za upis u I ciklus studija na 8 fakulteta i to: Agromediteranski fakultet (Biotehnika, Nutricionizam); Ekonomski fakultet (Akademski dodiplomski studij); Fakultet humanističkih nauka (Bosanski jezik i književnost, Engleski jezik i književnost, Njemački jezik i književnost, Turski jezik i književnost, Povijest, Žurnalistika i odnosi s javnošću); Fakultet informacijskih tehnologija (Softverski inženjering, Razvoj softvera); Građevinski fakultet (Građevinarstvo – opći odsjek); Mašinski fakultet (Mašinstvo); Nastavnički fakultet (Psihologija i sociologija, Pedagogija i specijalna pedagogija, Razredna nastava, Sport i zdravlje, Predškolski odgoj, Biologija-Kemija, Stručni studij iz oblasti sporta); Pravni fakultet (Opći smjer, Kriminologija i sigurnosne studije).

Također je omogućeno apliciranje za upis na 5 univerzitetskih studija i to: Dizajn interijera, Farmacija, Poslovna informatika, Studij turizma, Zdravstvena njega.

Pored tradicionalnih studijskih programa na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru u novoj akademskoj godini Univerzitet nudi dva nova studijska programa na I ciklusu studija. Rast i razvoj tehnoloških dostignuća zahtjeva stalna usklađivanja i prilagodbe praktičnim potrebama poslodavaca, te je ove godine ponuđen novi studijski program Mašinstvo na Mašinskom fakultetu, a studenti će na trećoj godini izabrati jedan od ponuđenih smjerova a to su: Kompjuterski inženjering, Dizajn proizvoda ili Obnovljivi izvori energije. Novi studijski program Pedagogija i specijalna pedagogija na Nastavničkom fakultetu nudi dva usmjerenja. Usmjerenje Pedagogija ima za cilj edukaciju stručnjaka koji će biti osposobljeni za kvalitetno, kompetentno i samostalno obavljanje poslova profesora pedagogije i profesora specijalne pedagogije na nivoima predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Izborom usmjerenja Specijalna pedagogija studentima se pruža mogućnost stjecanja zvanja bachelor edukacijske rehabilitacije (defektolog). Ovaj studijski program ima za cilj edukaciju kadrova koji će biti sposobni obavljati zadatke savjetodavnog i terapijskog rada u odgojno-obrazovnim, zdravstvenim i javnim institucijama u radu sa djecom, adolescentima i odraslim sa posebnim potrebama.

Za studente koji nisu iz Mostara omogućeno je apliciranje za smještaj u moderno i suvremeno opremljenom Studentskom domu Antalija koji se prostire na pet katova, te sadrži 21 moderan apartman. Svaki apartman je pažljivo dizajniran kako bi zadovoljio sve potrebe studenata. Raspored apartmana uključuje četiri dvokrevetne sobe, prostrani dnevni boravak sa trpezarijom, prostor za učenje i druženje, potpuno moderno opremljenu kuhinju, napredan sistem grijanja i hlađenja, toalet i prostrano kupatilo, balkon sa panoramskim pogledom, kao i lift koji olakšava pristup svakom katu, priopćio je Univerzitet ''Džemal Bijedić'' u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close