Sastanak sa udrugom

ZZO HNŽ-a uskoro će financirati novi lijek za dijabetičare

Održani sastanak još jedan je u nizu sastanka predstavnika Zavoda i predstavnika Udruge ''INSULA'' na kojemu se razgovaralo o potrebama osiguranika oboljelih od dijabetesa
Lifestyle / Zdravlje | 18. 03. 2019. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Sastanak ZZO-a i udruge Insula

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rade Bošnjak i njegovi suradnici sastali su se s predstavnicima Udruge dijabetičara ''INSULA'' u ponedjeljak u Mostaru.

Održani sastanak još jedan je u nizu sastanka predstavnika Zavoda i predstavnika Udruge ''INSULA'' na kojemu se razgovaralo o potrebama osiguranika oboljelih od dijabetesa, načinima na koje Zavod može utjecati na poboljšanje kvalitete života i povećanje prava osiguranika oboljelih od ove bolesti, priopćeno je iz ZZO-a.

Bošnjak se pohvalio izdvajanjima

Na početku sastanka direktor Zavoda, pozdravio je nazočne, zahvalio im se na dolasku i dosadašnjoj suradnji, te izrazio želju za nastavkom suradnje i u budućnosti.

Bošnjak je predstavnike udruge ''INSULA'' upoznao je s aktivnostima Zavoda glede proširenja prava osiguranika.

''Kako što sam već ranije isticao mi smo županija koja, u odnosu na sve druge županije u FBiH, izdvaja najmanje sredstava za druga prava osiguranika u koja spadaju lijekovi, ortopedska pomagala, liječenje izvan županije, sufinanciranje skupih lijekova i druga prava. Niz je razloga za takvo stanje, ali mi činimo sve kako bi smo to promijenili na bolje čemu u prilog govori i činjenica kako je Zavod za lijekove s Liste lijekova u 2018. godini planirao 12.550.000 KM, a u 2019. godini planirani iznos je 14.000.000 KM. Također, za sufinanciranje ortopedskih i drugih pomagala od 1.900.000 KM koliko je Zavod bio planirao u 2017. godini naš plan za 2019. godinu je povećan za 1.100.000 KM i iznosi 3.000.000 KM. I tu nije kraj, mi ćemo i dalje koristiti sve mogućnosti kako bi se prava, a samit tim i zadovoljstvo osiguranika povećalo'', rekao je Bošnjak.

Čeka se odobrenje Vlade

Predsjednik Udruge ''INSULA'', Mislav Stapić, zahvalio se Zavodu na brzom organiziranju sastanka, na savjetima koji su bilo od velike pomoći predstavnicima ove udruge, te na razumijevanju Zavoda prema potrebama osiguranika oboljelih od dijabetesa.

Rukovoditeljica Sektora za zdravstvo, Marija Buhač, i voditelj Odjela za lijekove, Boris Vidović, upoznali su predstavnike ove udruge sa aktivnostima koje je provela i kontinuirano provodi Stručna služba Zavoda u pravcu analize svakog pristiglih zahtjeva i ispitivanja stanja kako u BiH tako i u okruženju, a sve s ciljem boljeg razumijevanja potreba osiguranika, isključivanja nepotrebne potrošnje i iznalaženja mogućnosti za povećanje prava osiguranika. 

Udruga ''INSULA'' imala je prijedlog za proširenje prava osoba oboljelih od dijabetesa i to, prvi prijedlog odnosio se na uvrštavanje dugodjelujućeg inzulina ''TRESIBA''  na Listu lijekova koje financira Zavod.

''Stručna služba Zavoda analizirala je ovaj vaš zahtjev s aspekta broja korisnika i financijskih sredstava. Uvrštavanje ovoga lijeka na Listu lijekova za Zavod znači dodatnih cca. 350.000 KM za lijekove s Liste lijekova. Uvažavajući važnost i korist ovoga lijeka za inzulin ovisne osiguranike Zavod prihvata vaš prijedlog s tim da morate znati kako će isti osiguranicima biti dostupan nakon što prijedlog Zavod  za proširenje Liste lijekova prihvati Vlada HNŽ'', kazao je direktor Zavoda.

Možda bude novi aparat

Predstavnici ove udruge izrazili su zadovoljstvo ovakvom odlukom Zavoda i u nastavku sastanka razgovaralo se o aparatu za kontinuirano mjerenje šećera koji još uvijek nije dostupan na BiH tržištu, a koji uvelike olakšava život ljudi oboljelih od dijabetesa, posebice inzulin ovisne djece. 

Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora kontrolinga istakla je kako Zavod posljednjih nekoliko godina kontinuirano razvija pokazatelje kvalitete zdravstvene zaštite paralelno s razvojem Integriranog informacijskog sustava (IZIS). Cilj razvoja pokazatelja kvalitete je podizanje razine zdravstvene zaštite i podizanje razine odgovornosti osiguranika i liječnika u preveniraju i kontroliranju bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija i druge faktore rizika po zdravlje čovjeka. 

I po pitanju aparata za kontinuirano mjerenje šećera Zavod je iskazao spremnost razgovarati o mogućnostima financiranja istog za inzulin ovisnu djecu do navršene 18. godine života, priopćeno je iz ZZO-a HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close