Ogromno zagađenje

Zrak u većini FBiH nezdrav, posebno za osjetljive grupe ljudi

Stručnjaci preporučuju da se ne izlazi bez velike potrebe ili da, ako se i mora izaći, stavljaju maske preko lica.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 01. 2020. u 18:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razdoblju kad je kvaliteta zraka loša najrizičnije grupe su djeca, trudnice, stariji od 65 godina i kronični bolesnici, a ugroženo je i ostalo stanovništvo jer je boravkom na otvorenom nemoguće izbjeći štetne čestica.

Stručnjaci preporučuju da se ne izlazi bez velike potrebe ili da, ako se i mora izaći, stavljaju maske preko lica.

Profesor dr. Ismet Suljević s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu preporučuje stanovništu, koje ima mogućnosti, da iskoristi pogodnosti sarajevskih planina i okolnih brda gdje nema smoga i zagađenog zraka te tako doprinese očuvanju svog zdravlja.

Prvenstveno bi to, kaže, bilo važno za djecu koja su posebno osjetljiva na zagađene čestice u zraku. Nažalost, kako ističe, ima ih mnogo u zimskom razdoblju u Sarajevu.

''Bilo bi poželjno i da se kronični bolesnici izvuku iz grada i pobjegnu na planine, da udahnu čisti zrak, pokušaju se spasiti od zagađenog zraka'', izjavio je to dr. Suljević za Fenu na Čavljaku, gdje je, također, otišao u namjeri da se zaštiti od efekata zagađenog zraka u gradu.

Dežurni liječnk Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Zakira Pašić kaže da tu zdravstvenu ustanovu, inače, često zovu i dolaze im ljudi koji imaju kroničnu opstruktivnu plućnu bolest.

Nije, kaže, bilo više intervencija, nego inače, ali zagađenosti zraka vjerojatno dovodi do pogoršanja njihove osnovne bolesti. Naglašava da srčanim i plućnim bolesnicima ne pogoduju i hladnoće.

Po riječima Enisa Omerčića iz Federalnog hidrometorološkog zavoda kvaliteta zraka na većini mjernih mjesta u Federaciji BiH je loša pa i nezdrava, posebno za osjetljive grupe ljudi.

''Moguće je da već večeras dođe do postupnnog opadanja koncentracije zagađujućih materija u zraku. Vjerojatno je da će se, barem na nekim mjestima, očistiti zrak. Nezadovoljavajuće je to što se već početkom sljedećeg tjedna očekuje stabilizacija atmosfere i ponovno uvjeti za porast koncentracija zagađujućih materija u zraku'', kazao je.

Epizode koje izdaje Vlada Kantona Sarajevo su 'Pripravnost', kao najblaža, potom epizoda 'Upozorenje', koja je trenutno na snazi, te alarmantna epizoda - epizoda 'Uzbune'.

Kopirati
Drag cursor here to close