Gradovi zavijeni u smog

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Indeks kvalitete zraka jutros u 8:00 sati u Sarajevu iznosio je 252 i okarakteriziran je kao veoma nezdrav.
Vijesti / Flash | 01. 01. 2020. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Radio Sarajevo / Smog u Sarajevu

Izrazito zagađen zrak prekrio je jutros, prvog dana nove, 2020. godine Sarajevo, Zenicu, Tuzlu i pojedine druge gradove u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

Građani ovih gradova većinu zimskih dana protekle godine proveli su u visokim iznosima zagađenih čestica PM2 i PM10, a slične vrijednosti zabilježene su i početkom 2020.

Prema podacima uređaja za praćenje kvaliteta zraka koji se nalaze u sklopu kompleksa Veleposlanstva Sjedinjenih Država u Sarajevu, indeks kvalitete zraka jutros u 8:00 sati iznosio je 252 i okarakteriziran je kao veoma nezdrav.

Veoma zagađen zrak Sarajlije su udisale i u prvim satima Nove godine, a prema podacima američkog veleposlanstva indeks kvalitete u ponoć iznosio je 293.

Zbog zagađenog zraka, naročito tijekom jesenjeg i zimskog razdoblja, Sarajevo se vrlo često nalazi na nezahvalnoj listi najzagađenijih gradova u svijetu.

Prema posljednjim mjerenjima Udruženja Eko akcija, veoma nezdrav zrak jutros je zabilježen i Zenici, gdje je u 8:00 sati indeks kvalitete iznosio 219.

U Lukavcu je indeks kvalitete zraka jutros iznosio 249, a u Tuzli 184.

Iz Udruženja upozoravaju da su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme zbog loše kvalitete zraka moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Također, povećana je vjerojatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

"Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani", navode iz Eko akcije.

Kopirati
Drag cursor here to close