Toplomjer pod ruku

Znate li pravilno izmjeriti temperaturu?

Zate li da postoje dva doba dana kada ćete dobiti više rezultate od uobičajenih? I obrnuto, u jednom periodu dana dobit ćete niže rezultate.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 12. 2021. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osjećate se pomalo umorno, mrzovoljno, možda imate bol u zglobovima? U doba korone, ali i zimskih sezonskih virusa, svako od nas će posegnuti za toplomjerom da proveri ima li i povišenu temperaturu kao jedan od glavnih signala da se tijelo bori s upalom ili infekcijom.

Ali, znate li da postoje dva doba dana kada ćete dobiti više rezultate od uobičajenih? I obrnuto, u jednom periodu dana dobit ćete niže rezultate. Liječnici se slažu da postoje tri doba dana kada ne bi trebalo mjeriti temperaturu.

Na temperaturu tijela utiču brojni faktori, a prvi među njima je san. Tijekom noći naša temperatura opada i najnižu vrijednost ima oko četiri sata ujutru.

Dakle, ne mjerite temperaturu čim ustanete već pričekajte malo da se tijelo navikne na "budno stanje", pa onda uzmite toplomjer.

Više vrijednosti dobit ćete oko pet popodne, kada je naš nivo kortizola, hormona stresa, najviši. Kortizol blago podiže temperaturu tijela pa uzmite to u obzir ako popodne mjerite temperaturu.

I za kraj, temperatura tijela bit će blago povišena i nakon pojedenog obroka pa je nemojte mjeriti čim ustanete od stola, piše B92.

Kopirati
Drag cursor here to close