Druga strana medalje...

Znate li koliko se osoba izliječilo od Covid-19 u HNŽ-u?

Jeste li se ikada zapitali koliko je osoba izliječeno od covid-19?
Lifestyle / Zdravlje | 28. 10. 2020. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko ih je danas pozitivno? Koliko je mrtvih? Vjerojatno ste i sami postavili nekome ova dva pitanja komentirajući svakodnevnu situaciju vezanu za pandemiju virusa Covid-19 u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i svom gradu.

No jeste li ikada razmišljali o tome koliko je osoba izliječeno od ove bolesti?

Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, koje smo jučer dobili, broj oporavljenih pacijenata od COVID-19 od početka epidemije u HNK/Ž od 17.03.2020. do danas, 27.10.2020. je 3092.

Inače, prema stranici covid-19.ba ukupan broj osoba kod kojih je potvrđen Covid-19 od početka pandemije u ožujku je 5223, od ukupno urađenih 40931 testa. Ukupan broj umrlih u HNŽ-u je 56 od početka pandemije.

Inače, u cijeloj državi ukupan broj urađenih testova je 197480, potvrđenih je 28115. Broj izliječenih od početka pandemije je 18596, a umrlih 741.

Valja podsjetiti i da je Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a ranije za Bljesak.info rekao kako se nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera dolazi do vrlo zanimljive činjenice; da je na području HNŽ-a nakon 103 dana od pojave Covid 19 broj oporavljnih osoba dostigao potreban za kolektivni imunitet na Covid 19.

''Činjenica da smo postigli kolektivni imunitet opravdava i veliki broj osoba bez simptoma, a pozitivitetom na Covid 19 (osobe koje su u prethodnom razdoblju prebolovale bolest, a zbog ispoljavanja lakših simptoma nisu se obraćali liječniku.)'', kazao za Bljesak.info epidemiolog Alajbegović.

Dodaje kako se i mali broj osoba sa općim infektivnim simptomima - koji se trenutno registrira, može se pripisati nespecifičnosti PCR testa (kao što je poznato PCR na Covid 19 može pokazati pozitivitet na još 64 vrste bakterija, gljivica, virusa).

Inače, glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva HNŽ-a Pero Pavlović odmah je demantirao ove navode, govoreći kako je ovo osobno stajalište Alajbegovića.

 

Također, važno je podsjetiti i da su od početka godine do kraja rujna od karcinoma na području Hercegovačko-neretvanske županije preminule 302 osobe.

Ove informacije Bljesak.info je dobio ranije iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a koji nam je tada rekao da je ukupno novooboljelih od karcinoma 650 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close