Navika!

Želite živjeti dulje? Postoji jedan trik

Optimizam ne znači izostanak depresije ili tuge i stresa.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 11. 2020. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ovom svijetu, a posebno tijekom ovih teških mjeseci, biti u društvu optimistične osobe je pravo veselje…

Osobe za koje je čaša uvijek do pola puna mogu se veseliti dugom životu!

Pesimisti su naravno mogli cijelo vrijeme pretpostaviti da je tako, ali sada su tu i dokazi koji to potvrđuju.

Studija provedena u Bostonu pokazuje kako optimistične osobe, za razliku od pesimista, mogu računati na to da će živjeti 85 godina i više. Rezultati su ovisni i o drugim faktorima poput socioekonomskog statusa, zdravstvenoga stanja, depresije, socijalizacije i zdravih navika, pojasnili su znanstvenici sa sveučilišta Harvard.

Analiza

"Moramo u obzir uzeti dobrobiti optimizma, kao mogućeg novog oružja koji će promovirati zdrav život“, navela je Lewina Lee, voditeljica studije. "Što više znamo o promociji zdravog života, lakše je ostarjeti zdravo i živjeti dulje“, dodala je.

Znanstvenici su već znali iz prethodnih radova kako optimistične osobe imaju manje šanse da će se kod njih razviti depresija, bolesti srca i ostale kronične bolesti. No može li optimizam produljiti život?

Lee je analizirala medicinske podatke iz dvije studije, jedna je uključivala medicinske sestre, a druga muškarce, većinom veterane. Analizirala se razina optimizma, kao i cjelokupno zdravlje i životne navike poput prehrane, korištenja duhanskih ili alkoholnih proizvoda.

Sudionike je zamolilo da izjave slažu li se sa stavovima poput: '' u neizvjesnim vremenima očekujem najbolje'', ili ''obično očekujem da uspijem u stvarima koje radim''.

Ishodi su se mjerili kod žena 10 godina, a kod muškaraca 30 godina te se zaključilo kako najoptimističniji među njima žive i 11-15 posto dulje i imaju velike šanse da će doživjeti 85. rođendan.

Na žalost iz ove se studije ne može procijeniti kako optimizam utječe na dugovječnost, ali možda ti ljudi imaju više motiva da ostanu zdravi pa paze na životne navike.

Moguće je da bolje reguliraju osjećaje kada nastupi stres, a svi znamo da je upravo stres povezan s negativnim utjecajem na zdravlje, pojašnjava psihologinja.

Moguće je naučiti kako postati optimističan

Klinička psihologinja Natalie Dattilo, iz bolnice Brigham and Women's Hospital u Bostonu smatra kako čak i ako ne dolazi prirodno, optimizam se može naučiti.

Kako često radi s pacijentima koji su depresivni ili anksiozni i za njih je čaša uvijek pola prazna, pokušava proširiti njihove vidike kako bi njihov pogled na svijet i vlastiti život bio pozitivniji.

"Njihovo razmišljanje promatram kroz psihološki mikroskop, a ako to možemo sagledati zajedno, možemo otkriti nove sustave vjerovanja i tako započeti s promjenama“, dodaje.

Od pacijenata zahtjeva da obrate pažnju kada nastupi negativan pogled na situaciju i isprobaju neku drugu misao ili stav kako bi vidjeli što se može promijeniti.

Također dodaje kako optimizam ne znači izostanak depresije ili tuge i stresa, piše ordinacija.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close