Mjere

Zatvaranje škola slabo pomaže u suzbijanju širenja koronavirusa

''Iz ranijih studija znamo da zatvaranje škola ima najbolji učinak na viruse koji nisu visoko zarazni i koji češće napadaju djecu. To je suprotno od covida-19'', kazao je jedan od voditelja istraživanja, Russell Viner.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 04. 2020. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zatvaranje škola nije od velike pomoći u suzbijanju širenja novog koronavirusa te istodobno može imati dalekosežne društveno-ekonomske posljedice, tvrde britanski znanstvenici.

''Postojeći dokazi koji idu u prilog zatvaranju škola u borbi s covidom-19 vrlo su slabi'', objavili su znanstvenici s londonskog sveučilišta UCL (University College London).

''Iz ranijih studija znamo da zatvaranje škola ima najbolji učinak na viruse koji nisu visoko zarazni i koji češće napadaju djecu. To je suprotno od covida-19'', kazao je jedan od voditelja istraživanja, Russell Viner.

Modelirane studije covida-19 predvidjele su da će se zatvaranjem škola prevenirati samo dva do četiri posto smrti, "mnogo manje nego ostalim mjerama socijalnog distanciranja", kažu znanstvenici.

Ali zatvaranje škola može imati duboke ekonomske i društvene posljedice, napisali su u članku objavljenom u časopisu The Lancet Child and Adolescent Health.

Donositelji odluka moraju biti svjesni toga da, kada razmatraju mogućnost zatvaranja škola zbog covida-19 posebno imaju u vidu kakve će posljedice ono imati na djecu, osobito na onu s poteškoćama u razvoju. Milijuni djece u svijetu obuhvaćeni su zatvaranjem škola kao jednom od mjera u borbi s novim koronavirusom.

Kako bi analizirali njezin potencijalni učinak, znanstvenici UCL-a proučili su 16 postojećih studija, uključujući devet o zatvaranju škola tijekom epidemije SARS-a, respiratorne bolesti koju uzrokuje virus sličan ovome koji izaziva covid-19.

Podaci iz Kine, Hong Koga i Singapura upućuju na to da zatvaranje škola "nije pridonijelo kontroli epidemije", napisali su u sažetku studije.

Stručnjaci koji u nju nisu bili uključeni kažu da istraživanje i rezultati potvrđuju ono u što su mnogi sumnjali. Korist od zatvaranja škola, kada je posrijedi javno zdravlje nije proporcionalna socijalnim i ekonomskim posljedicama po djecu i roditelje koji su mjerom obuhvaćeni.

''Ovaj rad ukazuje na to da bi se škole trebale i morale početi otvarati čim završi prvi val bolesti'', komentirao je Robert Dingwall, profesor sociologije na notingemskom sveučilištu Trent, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close