Nije bezazleno

Zašto mi je lice natečeno? 12 glavnih uzroka, prema liječnicima

Ako imate natečeno lice i ne znate zbog čega vam se to događa, najbolje se obratiti liječniku, posebno ako se situacija ne popravlja.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 04. 2024. u 11:15 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Natečene oči, crveni obrazi i osjetljiva brada, mogu biti prvi znakovi pritajenih zdravstvenih stanja koja zahtijevaju liječničku pomoć, prenosi Good Housekeeping

Buđenje s natečenim licem se može dogoditi s vremena na vrijeme, pogotovo ako ste noć prije popili čašu vina previše, ili možda pretjerali s grickanjem slanog čipsa. Ali ako vam je lice toliko natečeno da ne možete otvoriti jedno oko, te izgledate kao jedan od onih tužnih, ali ljupkih pasa s natečenim obrazima nakon uboda pčele - vaše tijelo vam možda pokušava nešto reći . Zapravo, kronično oticanje lica često je znak upozorenja da se događa nešto ozbiljnije.

Brojni zdravstveni problemi mogu uzrokovati oticanje lica, među ostalim slučajevima, upale u vašem tijelu. Oteklina je uvijek iznimno primjetna na vašem licu, bilo da je izolirana ili kronična, teško ju je zanemariti, kaže Josie Conte, D.O., C-NMM, certificirana specijalistica osteopatske medicine u Maine Dartmouth Collaborative Care Centru. "Područje lica ima visoku razinu prokrvljenosti, a koža je izrazito tanka", objašnjava ona. "Otok može nastati kad male krvne žile izgube svoj integritet i počnu propuštati, omogućujući tekućini da lakše krene u tkiva."

Upala, hormoni ili alergeni mogu doprinijeti propadanju malih krvnih žila tijekom vremena, dodaje ona. Ovi izvori oticanja lica mogu se ispitati i potencijalno izolirati, prije nego što postanu veći problemi koji često zahtijevaju dugoročni plan liječenja.

Iako rijetko natečeni obrazi ili podočnjaci nisu razlog za brigu, ako vam se čini da se pojavljuju niotkuda, a također imate poteškoća s disanjem ili gutanjem, osjećate bol ili utrnulost, imate groznicu ili ne možete pomicati dio lica — trebate odmah nazvati liječnika ili posjetiti hitnu.

Imate kroničnu oteklinu lica koja vam ne uzrokuje nijedan od ovih zabrinjavajućih simptoma? Možda se onda pitate odakle dolaze. U nastavku, pružatelji zdravstvenih usluga dijele neke od najčešćih uzroka oticanja lica i načine na koje možete riješiti ovaj problem tijekom vremena.

Uzroci oticanja lica

Upale, infekcije i alergije pokreću nakupljanje tekućine u tkivu vašeg lica, što dovodi do oticanja, su glavni razlozi za ovo stanje, prema materijalima koje je objavio Mount Sinai Health System. Ova oteklina može varirati od blage do teške, a može se čak proširiti na vrat i nadlaktice. U nastavku saznajte više o određenim uzrocima, te kako svom liječniku najbolje objasniti svoje stanje kako bi vam mogao najbolje pomoći.

1) Imate alergijsku reakciju

2) Imate zagnojeni zub

3) Imate infekciju kože

4) Imate infekciju sinusa

5) Imate upaljeno ili inficirano oko

6) Možda su vam žlijezde slinovnice začepljene

7) Imate rosaceu

8) Možda imate preeklampsiju

9) Imali ste neku ozljedu

10) Možda imate problem sa štitnjačom

11) Možda imate autoimuni poremećaj, poput Sjogrenovog sindroma

12) Mogli biste imati Cushingov sindrom

Liječenje

Prvo, nemojte paničariti. "Uglavnom se oteklina lica može liječiti kod kuće", naglašava Conte. Evo kako biste trebali pokušati smiriti natečene crte lica:

  • Stavite hladan oblog
  • Ostanite hidrirani
  • Spavajte uspravno
  • Uzmite antihistaminik bez recepta

Kako biste spriječili buduće oticanje, izbjegavajte unos previše alkohola i slane hrane.

Kada posjetiti medicinskog stručnjaka?

Pažljivo pratite svoje simptome oticanja lica, i barem jednom dnevno, ako ne i češće, savjetuje dr. Wada. Upitajte se:  "Koliko se brzo razvijaju ili napreduju? Postoji li komponenta svrbeža ili peckanja? Odgovori na ova pitanja pomoći će vašem liječniku da donese svoju procjenu", dodaje ona.

Prije nego što se oslonite samo na proizvode bez recepta koji mogu obećati olakšanje - uključujući antihistaminike, lijekove protiv bolova ili kreme s hidrokortizonom - trebate raditi na uklanjanju nagađanja o mogućim alergijskim reakcijama sa svojim liječnikom. Nazovite svog liječnika ako primijetite oteklinu, a ne možete točno odrediti zašto se javlja, osobito ako potraje dulje od 48 sati ili se pogorša u bilo kojem trenutku, kaže Conte.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma - u bilo kojoj kombinaciji ili težini - odmah idite u hitnu pomoć:

  • Oticanje grla, jezika ili usana - kao što je stegnuto grlo koje svrbi
  • Teškoće u disanju
  • Ubrzan rad srca
  • Vrtoglavica
  • Vrućica od 39 C ili više

Kad oticanje lica predstavlja hitno medicinsko stanje?

Prema savjetima o kliničkoj njezi koje je objavilo Sveučilište Florida Health, liječnici će raditi s vama kako bi odredili točan uzrok vašeg oticanja lica. Oni će odrediti jesu li potrebni dodatni dijagnostički testovi u klinici, stoga budite spremni odgovoriti na pitanja poput:

  • Koliko dugo traje vaša oteklina i kada je počela?
  • Jeste li uzimali nešto za liječenje i je li djelovalo?
  • Jeste li došli u kontakt s nečim na što biste mogli biti alergični?
  • Koje lijekove uzimate?
  • Jeste li se nedavno ozlijedili ili bili na operaciji?
  • Koji su drugi simptomi koje trenutno osjećate?

Zaključak

Kad vam lice natekne, to svakako može biti razlog za zabrinutost. Mnoge stvari ga mogu uzrokovati, od alergijske reakcije ili infekcije, do problema sa zubima ili čak dermatološkog problema. Obično to nije razlog za brigu. No, kada vaša oteklina dolazi s otežanim disanjem, visokom temperaturom ili imate osjećaj da vam se grlo zatvara, ključno je da odmah kontaktirate svog liječnika ili se uputite u hitnu pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close