Pravilno funkcioniranje organizma

Zašto je magnezij tako važan za zdravlje žene?

Ublažava simptome migrene i PMS-a, regulira krvni tlak…
Lifestyle / Zdravlje | 26. 08. 2020. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Magnezij je iznimno važan za pravilno funkcioniranje organizma, od opuštanja mišića do stvaranja energije.

Iako je važno da ga koriste i muškarci i žene, ovaj je mineral posebno važan za zdravlje žene.

Magnezij i trudnoća

Magnezij će pomoći pri obnovi i izgradnji tkiva, što je posebno važno za trudnice. Manjak magnezija u trudnoći može voditi do preeklampsije, potencijalno opasnog stanja koje karakterizira visoki krvni tlak i bjelančevine u mokraći. Ako se preeklampsija ne liječi, može dovesti do eklampsije koja uzrokuje gubitak svijesti, komu, preuranjeni porod, malu porođaju težinu bebe, pa čak i smrti majke i djeteta, piše Ordinacija.hr.

„U trudnoći je magnezij važan za: regulaciju tjelesne temperature majke i djeteta, normalno funkcioniranje mišićnog sloja maternice, sintezu proteina i nukleinskih kiselina, regulaciju koncentracije glukoze u krvi, regulaciju električnih potencijala živčanih i mišićnih stanica, smanjenje grčenja mišića (posebno mišića nogu), sprječavanje preuranjenih trudova, rast djeteta (što rezultira povećanom masom djeteta po rođenju).“, pojasnio je Valentin Vučković mag. pharm.

Pomaže pri regulaciji krvnog tlaka

Pokazalo se kako magnezij igra važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka na prirodan način. Ovaj mineral pomaže pri širenju krvnih žila i tako sprečava nastanak grčeva srčanih mišića i stijenki žila, te utječe na rastvaranje krvnih ugrušaka.

Institut za medicinu Nacionalne akademije znanosti (The Institute of Medicine of the National Academy of Sciences) izdao je preporuke u kojima stoji kako žene starije od 31 godinu u danu trebaju unositi oko 320 mg magnezija.

Prevenira osteoporozu

Iako se u tu svrhu najčešće spominju kalcij i vitamin D, postoje dokazi koji upućuju kako manjak magnezija u organizmu može biti rizičan faktor za razvoj osteoporoze nakon menopauze.

Umiruje simptome PMS-a

Jedno je veliko istraživanje pokazalo kako je moguće da upravo magnezij može utjecati na simptome PMS-a tako što će ih ublažiti, a posebno se pokazao dobrim za reguliranje promjena raspoloženja.

Opušta mišiće i umiruje grčeve u nogama kod trudnica

Trudnice često imaju problema s grčevima u nogama, a prema pisanju stručnjaka s Mayo klinike, manjak magnezija, baš kao i kalcija, može doprinijeti ovom problemu.

Ublažava bol uzrokovanu migrenom

Osobe koje pate od migrena često imaju i manjak magnezija u organizmu, za razliku od onih koji ne pate od glavobolja, a i stručnjaci savjetuju, nakon brojnih provedenih istraživanja, da magnezij može reducirati pojavu migrena ili ublažiti njihovu jačinu.

Kopirati
Drag cursor here to close