Započeo proces mamografskih pregleda 54.000 žena
Organizirani skrining

Započeo proces mamografskih pregleda 54.000 žena

Lifestyle / Zdravlje | 05. 02. 2022. u 08:26 Bljesak.info / Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenice

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saliha Sojkić iz Zavidovića je u petak obavila mamografski pregled, kao prva žena s područja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u okviru programa besplatne mamografije s ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Program je usmjeren prema 54.000 žena, dobne skupine od 50 i 69 godina, s područja ovog kantona. Pozivi su protekli tjedan upućene prema prvoj skupini od 1.000 žena.

U narednom periodu, pozivno pismo za mamografiju ženama starim između 50 i 69 godina, koje su ciljna grupa ovog projekta, postat će i standard u ZDK-u. Organizacioni nositelj ovog pionirskog projekta u BiH je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Video: Započeo proces mamografskih pregleda 54.000 žena u ZDK

Preporuka svim ženama

Proces je otpočet simbolično na datum Svjetskog dana borbe protiv karcinoma, kada stručnjaci i institucije ističu važnost podizanja svijesti, edukacije i pravovremenog djelovanja u borbi protiv ove bolesti, koja se smatra epidemijom modernog vremena i predstavlja veliki javnozdravstveni teret u cijelom svijetu.

Svake godine 17 milijuna ljudi širom svijeta oboli od nekog karcinoma, a 10 milijuna umre. U budućnosti se, uglavnom zbog starenja stanovništva, očekuje da će se broj novooboljelih samo povećati.

Projekt u ZDK sufinancira talijanska Agencija za kooperaciju i razvoj (AICS), a realizira se u partnerstvu sa RE.TE. – talijanskim Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu suradnju – (Associazione di tecnici per la solidarieta e cooperazione internazionale), kantonalnim Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO), Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i, za sada, četiri zdravstvene ustanove u ovom kantonu, domovima zdravlja u Zavidovićima, Tešnju i Visokom, te Kantonalnom bolnicom Zenica.

- Redovno se kontroliram, želim da se kontroliram, volim da sam zdrava, bila je kratka u komentaru Saliha Sojkić, prva pregledana pacijentica.

Njena sugrađanka Marija Dragičević kaže da joj je drago da je dobila poziv, te da postoje institucije koje na ovakav način misle na zdravlje pacijenata.

- Do sada sam radila mamografiju, sve je bilo ok, nije boljelo, preporučila bih svim ženama da se redovno kontroliraju i da misle na svoje zdravlje, rekla je Marija.

Prema podacima stručnjaka, učestalost karcinoma dojke u BIH, iako postoji mogućnost liječenja, je tri puta veća od prosjeka EU. O značaju planske preventivne mamografije najbolje govori podatak regije partnera – talijanske regije Piemonte, koja u 2019. godini nije imala niti jedan smrtni slučaj od karcinoma dojke.

U Zeničko-dobojskom kantonu na osnovu podataka lokalnog registra za rak u  periodu 2009.-2019. ukupno je oboljelo 1.139 pacijentica od karcinoma dojke, od kojih su 322 umrle.Doktorica - radiolog Amira Hadžić je odnedavno direktorica Doma zdravlja Zavidovići i ističe da je početak ovog programa "veoma značajan dan za zdravstvo ZDK, ali i cijele države".

- Organizirani skrining radimo po principima europskih i svjetskih organizacija za skrining, prvi u državi počinjemo takav proces. Izuzetno sam ponosna što projekt počinje baš u Zavidovićima, čiji Dom zdravlja je prvi ispunio sve organizacijske i tehničke preduvjete i osposobio se za provedbu ovog postupka. Kao radiolog, godinama se nadam da će se dogoditi ovakav projekt, da će žene organizirano dolaziti na preglede, da će redovno biti pozivane, da ćemo tako podići svijest o potrebama pregleda, ali i broj rano otkrivenih slučajeva karcinoma dojke, jer on kad se na vrijeme otkrije može se uspješno i izliječiti, rekla je dr. Hadžić, dodajući da se nada da će "pilot projekt iz ZDK prerasti u nacionalni skrining program mamografije svih žena u BiH".

Foto: INZ / Započeo proces mamografskih pregleda 54.000 žena

Dvostruka kontrola svih nalaza

S obzirom na to da se projekt provodi pod patronatom i mentorstvom, te nadzorom kolega iz Italije i klinike iz Torina, liječnici u ZDK se nadaju da će uskoro postati i "certificirani program skrininga". Bitno je naglasiti da svaki snimak i pregled, osim liječnika iz ZDK, paralelno obavljaju i kolege liječnici iz Italije, čime se dobiva na sigurnosti i kvalitetu očitanja nalaza.

Doktorica Hadžić je pozvala sve žene u ZDK da, kad prime pozivno pismo iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, da se odazovu na  pregled koji je u interesu njihovog zdravlja i života, a i ostale žene da redovno obavljaju samopreglede i na vrijeme prepoznaju bilo kakve promjene, jer samo karcinom koji se na vrijeme otkrije može biti i uspješno izliječen.

Nakon prve međunarodne Konferencije, održane u studenom prošle godine, i pored mnogobrojnih problema prouzročenih COVID-19 pandemijom, uspješno je obavljena edukacija, nabavljena i instalirana oprema, ali i stvorena softverska rješenja za cijeli projekt.

Datum za početak prve ovakve akcije u BiH je simboličan, na Dan borbe protiv karcinoma, 4. veljače. Usporedo se i dalje radi na edukaciji kadra, koju zbog specifičnih okolnosti nije bilo moguće obaviti u Italiji, nego će se do sredine ovog mjeseca obavljati online na relaciji Pijemont (Italija) - Zeničko-dobojski kanton (BiH).

- Posebnost projekta je što "prati ishod" pregleda žene, ako je nalaz "pozitivan", prati dalji tok liječenja, a ako je "negativan", automatski prati termin i zakazuje novi kontrolni pregled za dvije godine. Vrijednost projekta je sistematični način brige o zdravlju žene, te istovremeno podizanje svijesti za ranim pregledom dojke. Zato je ženama važno poslati poruku da se ne plaše pregleda, pa ni karcinoma, jer redovni i pravovremeni pregled osigurava izlječenje veće od 95 posto, što je presudno za njihovo zdravlje, ističe dr. Selvedina Sarajlić-Spahić, načelnica Službe za promociju zdravlja i kvalitetu u zdravstvu u INZ.

Kopirati
Drag cursor here to close